Evenimentul Zilei > International > SOCIALIȘTII germani au ales ISLAMUL și vor să-l EXCLUDĂ pe Sarrazin din SPD
SOCIALIȘTII germani au ales ISLAMUL și vor să-l EXCLUDĂ pe Sarrazin din SPD

SOCIALIȘTII germani au ales ISLAMUL și vor să-l EXCLUDĂ pe Sarrazin din SPD

Partidul Social Democrat (SPD) din Germania a lansat o nouă tentativă de a-l înlătura din rândurile sale pe Thilo Sarrazin, cunoscut pentru luările de poziţie împotriva islamului din cărţile sale.

Ideile exprimate de Sarrazin nu pot fi reconciliate cu principiile partidului, a declarat la Berlin secretarul general al SPD Lars Klingbeil, potrivit Agerpres.

Thilo Sarrazin, fost responsabil al băncii centrale, şi-a câştigat notorietatea pentru cărţile în care atacă islamul şi influenţa sa asupra societăţii germane. Potrivit lui Klingbeil, el a generat "daune grave" SPD.

SPD face parte din coaliţia guvernamentală din Germania, alături de Uniunea Creştin Democrată (CDU) a cancelarului Angela Merkel şi aripa sa bavareză, Uniunea Creştin Socială (CSU).

Sarrazin, în vârstă de 73 de ani, a afirmat că noua încercare a social-democraţilor de a-l expulza "face parte din lupta pentru putere din interiorul SPD legată de viitoarele politici ale partidului" şi că aşteaptă să vadă mesajul scris care i-a fost adresat de conducerea formaţiunii, rezervându-şi dreptul de a apela la un avocat în cazul unei acţiuni vizând excluderea ea.

"Ştiu că nu am încălcat niciun principiu fundamental al social-democraţiei în noua mea carte şi acelaşi lucru este valabil şi pentru lucrările publicate anterior", a subliniat el.

Mai devreme anul acesta, conducerea executivă a SPD a făcut apel la Sarrazin – care este de 45 de ani membru al acestui partid – să demisioneze de bună voie din această formaţiune, după apariţia volumului său "Feindliche Übernahme: Wie der Islam den Fortschritt behindert und die Gesellschaft bedroht" (O preluare ostilă: felul în care islamul obturează progresul şi ameninţă societatea). SPD a înfiinţat un grup de lucru pentru a examina conţinutul cărţii.

"Comitetul de anchetă a prezentat un raport cuprinzător şi bine documentat", a precizat luni Lars Klinbgeil. Pe baza acestui raport, conducerea SPD a decis să lanseze o procedură disciplinară cu scopul de a-l exclude pe Sarrazin.

SPD a mai încercat de două ori în trecut să-l excludă pe Thilo Sarrazin, care în 2010 şi-a câştigat reputaţia pe plan internaţional cu bestseller-ul "Deutschland schafft sich ab" (Germania cedează). Scriitorul a mai ocupat poziţii de conducere în Senatul din Berlin şi în cadrul companiei naţionale de căi ferate.