Socialiştii europeni se lansează în campania pentru alegeri

Socialiştii europeni se lansează în campania pentru alegeri

Socialiştii europeni îşi lansează astăzi, la Toulouse, campania pentru alegerile europene din iunie 2009, eveniment la care sunt prezenţi liderii social-democraţi din întreaga Europă şi la care PSD este reprezentat de preşedintele Delegaţiei social-democrate române în Parlamentul European, Adrian Severin. Sloganul Partidului Socialiştilor Europeni este "Pe primul loc oamenii" ("People first").

Participanţii vor adopta şi o declaraţie politică, în care vor aborda mizele alegerilor din 4-7 iunie (necesitatea combaterii crizei economice şi a găsirii unor răspunsuri coerente la provocările existente în plan european şi mondial), dar şi priorităţile socialiştilor europeni respectiv răspunsurile pe care aceştia le aduc la problemele prezentului.

Potrivit declaraţiei, "scopul PSE este să devină primul grup în Parlamentul European pentru a realiza schimbările fundamentale de care are nevoie Europa". 

Socialiştii europeni îşi propun ca, în primele 100 de zile de la alegerile europene, să fie făcuţi şase paşi în lupta cu recesiunea şi şomajul, respectiv pentru asigurarea securităţii sociale:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Un nou plan de relansare economică pentru Europa, cu investiţii coordonate în slujbe şi creştere economică "verde" (în conformitate cu cerinţele de mediu); 
  • Un Pact european privind locurile de muncă, care să vizeze ocuparea forţei de muncă, crearea de noi slujbe,  consolidarea drepturilor lucrătorilor şi plata egală pentru muncă egală; 
  • Un Pact al progresului social, care să evite creşterea sărăciei şi a excluderii; 
  • Reglementarea eficientă a pieţelor financiare, acoperind toţi actorii financiari şi toate instrumentele financiare; 
  • O mai bună solidaritate între statele membre ale UE, care să asigure o foaie de parcurs ("roadmap") comună pentru ieşirea din criză; 
  • O foaie de parcurs europeană pentru o nouă ordine mondială, care să fie adoptată şi în cadrul G20 înainte de finalul acestui an. 

Familia social-democrată europeană îşi propune şi ca noua Comisie Europeană să fie una mai progresistă,  solicitând Consiliului European să nu decidă componenţa viitoarei Comisii până la numirea noului Parlament, care se va bucura de legitimitatea votului acordat de cetăţenii europeni.