Spitalul din Oxford a ajuns în atenția întregii țări după ce doi asistenți medicali au fost trimiși după gratii sub acuzația că au violat pacientele de la secția de Terapie Intensivă pe care trebuiau să le îngrijească. Unul dintre ei, de origine filipineză, a violat o adolescentă de 17 ani, care ajunsese în stare gravă la spital după o tentativă de suicid, iar trauma suferită i-a declanșat victimei o formă de schizofrenie paranoică.

Mama fetei, care în prezent are 28 de ani și își petrece tot timpul într-un spital de boli psihice, a povestit pentru The Mirror, tragedia prin care familia sa a trecut.

"În seara respectivă am lipsit aproximativ două ore de la spital, ca să-mi haine de schimb de acasă. Când m-am întors, Amy era într-o rezervă, încă amețită de pastilele pe care le înghițise și părea să aibă halucinații. Dar la un moment dat mi-a spus "Un asisten m-a atins. M-a violat". Niciun moment nu mi-am imaginat că poate fi adevărat. Am crezut că și-a imaginat din cauza medicamentelor", povestește mama lui Amy.

Nici atunci când asistentul medical a intrat în rezervă, iar Amy a început să țipe să iasă afară și să n-o atingă pentru că el cel care a violat-o, femeia nu a crezut că fiica ei relatează ceva ce s-a întâmplat în mod real. "Bărbatul, cu trăsături filipineze și păr negru, scurt, n-a schițat nici măcar un gest când Amy l-a acuzat. Am crezut că totul era legat de halucinațiile pe care i le provocaseră pastilele", adaugă femeia.

După externare, starea psihică a tinerei s-a înrăutățit permanent, iar medicii au diagnosticat-o cu schizofrenie paranoică și a fost internată permanent într-o clinică de specialitate.

Ulterior, la ceva vreme de la incidentul respectiv, mama lui Amy dă peste un articol despre un asistent medical de la același spital judecat pentru viol, iar când vede fotografia îl recunoaște pe bărbatul care avusese grijă de fiica ei și pe care aceasta îl acuzase. Juriul tocmai îl achitase de acuzația de viol, condamnându-l însă la 16 luni de închisoare pentru activități sexuale cu un minor aflat în grijă.

Disperată, femeia realizează greșeala pe care o comisese și, de comun acord cu fiica sa, se adresează poliției, unde află că încă una dintre victimele asistentului medical depusese plângere după ce citise același articol. În final, acesta a fost condamnat la nouă ani de închisoare pentru viol.

Recent, un alt asistent medical, de la același spital, a fost condamnat la 18 ani de închisoare sub acuzația de viol, iar conducerea spitalului a modificat regulamentul cu privire la pacientele inconștiente internate la Terapie Intensivă, cerând ca acestea să nu mai fie internate în rezerve izolate.