Evenimentul Zilei > Actualitate > Şoc la Hollywood: Înţelegere de milioane de dolari între Weinstein şi femeile abuzate
Şoc la Hollywood: Înţelegere de milioane de dolari între Weinstein şi femeile abuzate

Şoc la Hollywood: Înţelegere de milioane de dolari între Weinstein şi femeile abuzate

Săptămâna trecută s-a ajuns la un acord de soluționare pentru 25 de milioane de dolari între Harvey Weinstein și peste 30 de femei care l-au acuzat de abuz. Numai că există o nemuţumire, avocatul principal ar lua mai mult decât femeile abuzate.

Dacă ar fi aprobată înţelegerea de instanță, acordul ar pune capăt majorității proceselor împotriva magnatului de la Hollywood.

Cine are de câştigat din toată această „afacere”?

Elizabeth Fegan, avocatul principal reprezentând femeile implicate în procesul cu Harvey Weinstein și toți viitorii reclamanți care aleg să se alăture acesteia, ar putea primi până la 25% din plată dacă soluționarea va continua, au spus oamenii legii.  Aceștia au subliniat că această sumă poate ajunge să fie de 10 ori mai mare faţă de suma victimelor luată  individual, mai ales dacă se alătură mai multe femei în această înţelegere se diluează suma pentru fiecare.

Alţi avocaţi şi femei abuzate de Weinstein nu vor această înţelegere păguboasă

Avocatul Douglas Wigdor spune că acesta este unul dintre motivele pentru care intenționează să lupte cu soluționarea propusă în numele a doi dintre clienții săi care au anunțat că vor face obiecții. El spune că taxa pentru Fegan „ar putea ajunge să fie de peste 10 ori mai mare decât suma pe care o vor primi reclamanţeţe în parte”.

Acordul propus cu acuzatorii este doar o componentă a unui acord de 47 de milioane de dolari, care ar plăti și datoriile Companiei Weinstein. Din aceasta, 6,2 milioane de dolari ar urma să ajungă la 18 femei abuzate din SUA, Canada și Marea Britanie, în timp ce în jur de 18,5 milioane de dolari vor fi alocați participanților la acțiunile în instanţă.

Avocatul John Clune a declarat: „Cu siguranță nu pare corect că avocații să obțină mai mult decât clienții lor … Acesta este unul dintre lucrurile pe care cred că va trebui să le decidă judecătorul”

Fegan a declarat pentru The Guardian : „Ca în toate acțiunile, onorariile avocaților sunt stabilite în cele din urmă de judecător, care trebuie să evalueze și să aprobe procentul. Dacă instanța le acordă 25% pentru taxe, avocații vor primi mai puțin decât valoarea timpului cheltuit în cazul utilizării ratelor de facturare standard bine definite în domeniu”.

Între timp, procesul penal al lui Weinstein este programat să înceapă pe 6 ianuarie în Manhattan şi se aşteaptă să apară noi acuzații din Los Angeles.