Soartă incertă a armistițiului Israel-Hamas: Bombardamentele continuă în Gaza. Netanyahu evită un vot decisiv

Soartă incertă a armistițiului Israel-Hamas: Bombardamentele continuă în Gaza. Netanyahu evită un vot decisiv

Un posibil armistițiu între Israel și gruparea Hamas, salutat de SUA și alți internaționali, este acum în pericol, pe fondul intensificării violențelor și a tensiunilor politice din Israel. Premierul Benjamin Netanyahu a amânat votul crucial asupra acordului, acuzând Hamas de impunerea unor condiții de ultim moment, în timp ce raidurile aeriene în Gaza au făcut peste 77 de victime, inclusiv femei și copii.

Noi victime în Gaza

Un atac israelian de amploare a zguduit orașul Khan Younis din Gaza, provocând moartea a cel puțin 77 de persoane. Printre victime se numără 21 de copii și 25 de femei, potrivit Apărării Civile din Gaza. Bombardamentele au survenit la doar câteva ore după ce Qatar, Statele Unite și Egipt au intermediat anunțarea unui armistițiu, generând speranțe de pace printre palestinieni și israelieni deopotrivă.

Tensiunile politice în Israel amenință acordul pentru Gaza

Israelul a comunicat ulterior că guvernul său nu poate aproba acordul, invocând solicitări suplimentare din partea Hamas, fapt pe care gruparea islamistă l-a negat vehement. Potrivit surselor internaționale, militanții Hamas ar fi cerut includerea unor lideri importanți între prizonierii ce urmează să fie eliberați în schimbul ostaticilor din Gaza.

Criza politică din Israel amenință stabilitatea guvernului condus de Netanyahu. Partidul Sionist Religios, de extremă dreapta, al ministrului de Finanțe Bezalel Smotrich, a avertizat că va părăsi coaliția dacă ostilitățile, din Gaza, cu Hamas nu vor fi reluate imediat după faza inițială a acordului. Această decizie ar putea duce la prăbușirea guvernului, având în vedere că Smotrich și ministrul Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, controlează 14 locuri în Knesset, suficiente pentru a declanșa alegeri anticipate, relatează CNN.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu. Sursa foto: Facebook

Hamas, în schimb, și-a reafirmat angajamentul pentru implementarea armistițiului. “Suntem pregătiți să respectăm toate prevederile acordului pentru binele poporului nostru”, a declarat un purtător de cuvânt al grupării.

SUA susțin armistițiul

Administrația Biden a exprimat un optimism rezervat în privința implementării armistițiului. Jon Finer, consilier adjunct pentru Securitate Națională, a precizat pentru CNN că SUA se așteaptă ca încetarea focului să devină efectivă pe 19 ianuarie, conform planului inițial. Primele trei femei ostatice ar urma să fie eliberate duminică, marcând un pas important în schimbul de prizonieri dintre Israel și Hamas.

Acordul într-un echilibru fragil

Acordul mediat de Qatar, Egipt și SUA prevede eliberarea a 33 de ostatici de către Hamas în schimbul unor prizonieri palestinieni. Documentele obținute de CNN arată că, în prima fază, vor fi eliberați doar ostatici considerați cazuri umanitare: femei, bărbați vârstnici și răniți. Soldații de sex masculin vor fi incluși abia într-o etapă ulterioară.

Planul mai stipulează începerea negocierilor pentru o pace durabilă în termen de 42 de zile, dar continuarea violențelor subminează aceste eforturi. Autoritățile din Gaza au raportat că 81 de persoane au fost ucise doar în ultimele 24 de ore, cel mai ridicat bilanț de la anunțarea armistițiului.

Perspective sumbre pentru pace

Declarațiile unui oficial din Gaza reflectă pesimismul populației: “De fiecare dată când vorbim despre pace, intensitatea bombardamentelor crește”. CNN a solicitat un punct de vedere din partea armatei israeliene, dar nu a primit răspuns până la momentul publicării.

Ne puteți urmări și pe Google News