Regulile familie rurale, când femeia trebuie să-şi găsească de tânără un bărbat, să aibă mulţi copii şi să rămână, orice ar fi, alături de soţ, sunt respectate încă în multe sate din România. De multe ori, vieţile lor sunt un calvar.
Adriana Mihaela Prisacariu are 33 de ani şi locuieşte în satul sucevean Gulia, s-a măritat de tânără şi a născut patru copii, care au între 4 şi 11 ani.
"Viaţa nu a fost aşa fericită precum se spune în poveşti. Mă chinuiesc alături de copii să duc traiul şi să evit să fiu maltrată de soţ. Asta înseamnă căsătoria la mine", spune resemnată femeia.
Pe nevastă o lega de gât, pe copii îi bătea cu scaunul
Întrebată cum a fost viaţa alături de bărbatul ei, începe să enumere episoade care mai de care mai şocante.
"Mă bătea, mă opărea cu apă clocotită, mă lega cu sfoară de gât ori de câte ori se îmbăta, de faţă cu copiii, ca să mă ducă la nucul din ogradă să mă spânzure".
Femeia povesteşte că şi cei patru minori aveau parte de tratamente barbare. "Îi bătea cu scaunul în cap până când acesta se dezmembra şi dacă ei mai rezistau, îi lua de-i punea cu mânuţele pe plita încinsă".
"Fetiţa s-a accidentat singură"
Pe Maria, fetiţa de 11 ani, la vârsta de numai doi ani tatăl "a opărit-o cu laptele abia fiert. Nici până acum nu i-au trecut cicatricele şi are nevoie de operaţie. Nici acum fetiţa nu poate să-şi folosească mânuţa aşa cum trebuie", se plânge Adriana.
Luat la întrebări de Protecţia Copilului, Gicu zice alta: "Fetiţa singură s-a accidentat şi soţia minte". Din decembrie, Adriana a fugit cu copiii la părinţi.
0BICEI
Nevasta nu poate fugi de acasă
La părinţi, suceveanca s-a lovit de o altă regulă de bază a familiei tradiţionale: soţia trebuie să stea alături de soţ orice ar fi.
“Am fost întâmpinată cu acelaşi fel de scandal, de aceşti părinţi ai mei. Tatăl meu a mers la poliţie de două ori pentru a mă scoate din casă şi a mă alunga înapoi la soţ", explică Adriana. Părinţii nici nu-i dau să mănânce şi familia trăieşte din ajutorul primit de la străini.
“Multe femei sunt obligate să îndure violenţa conjugală pentru că nu au alternative. Părinţii soţiei nu sunt de acord cu divorţul. Aşa că multe femei ajung să fie ucise în astfel de dispute, pentru că soţul devine mereu şi mai violent", explică psihologul Monica Matei.
SPRIJIN
Autorităţile ştiu de cazul femeii, dar nu se înghesuie să o ajute
Inspectorii de la "Protecţia Copilului" ştiu despre acest caz. "Nu o putem ajuta foarte mult pentru moment. Noi avem centre pentru mamă şi copil, dar putem găzdui doar mame cu copii sub doi ani", ni s-a precizat de la Direcţia Generală şi Asistenţă Socială a Protecţiei Copilului Suceava.
Unde ar putea fi cazată
Salvarea ar putea veni de la Primărie. "O să vedem dacă sunt locuri într-un cămin al unei fundaţii cu care colaborăm", ni s-a precizat de la secretariatul primăriei Dolhasca.
Sora din Braşov a Adrianei încearcă să găsească ajutor. "De-abia din vară am unele promisiuni să o pot găzdui undeva", ne spune aceasta. I-a deschis la CEC Bank, în oraşul Dolhasca, un cont pentru a fi ajutată:

  • cont LEI: RO59CECESV2208RON0897500
  • cont EURO: RO65CECESV22B2EUR0897494.

În total 29% dintre femeile din România sunt bătute de parteneri. Conform unor statistici ale Centrului Pilot pentru Femeile Victime ale Violenţei Domestice Bucureşti, 74% dintre femeile victime au fost agresate de către soţi, 4% de către concubini, 7% de către foştii soţi şi 15% de către alte rude.