Evenimentul Zilei > Actualitate > Soarta crudă a absolvenţilor de clasa a VIII-a: Azi BOBOCI la liceu, mâine REPETENŢI la Bac
Soarta crudă a absolvenţilor de clasa a VIII-a: Azi BOBOCI la liceu, mâine REPETENŢI la Bac

Soarta crudă a absolvenţilor de clasa a VIII-a: Azi BOBOCI la liceu, mâine REPETENŢI la Bac

Cu note de 1 şi 2, aşa se intră astăzi la liceu. Consecinţele acestei practici se vor vedea peste patru ani, în numărul picaţilor la Bac.

Educaţia a fost, ieri, în doliu, după ce rezultatele a două dintre cele mai importante examene naţionale au arătat, negru pe alb, că elevii români sunt pe zi ce trece mai slab pregătiţi.
În timp ce Bacalaureatul a atins pragul de jos, cu o promovabilitate de numai 43,04%, notele Evaluării Naţionale au demontat mitul conform căruia la clasele mici se învaţă mai mult. 34% dintre elevii de clasa a VIII-a nu au reuşit să obţină nici măcar "ruşinosul" 5. Chiar şi aşa, spun profesorii, toţi vor intra "undeva" , graţie învăţământului obligatoriu până la zece clase.
"Merg bine mersi la liceu şi cei rămaşi corigenţi, pentru că urmează a doua etapă a repartizării", explică Mariana Sideraş, directoarea Şcolii 12 din Capitală.
Un cerc vicios
Simona Crisbăşanu, coacher educaţional, atrage aten ţia că "bobocii" Evaluării de astăzi vor fi "repetenţii" Bacalureatului de mâine. "Liceele din toată ţara coboară an de an ştacheta. La Mecanică Fină, spre exemplu, acolo unde îi ajut pe copii să se pregătească de Bac, acum câţiva ani se intra cu 5-6. Astăzi, se intră chiar şi cu 2", spune Simona Crisbăşanu.
Că liceul a devenit o instituţie fără coloană vertebrală o dovedeşte situaţia din Bucureşti, unde la peste 90 de profile s-a intrat cu medii cuprinse între 4,50 şi 3,30. Notele de la admitere sunt cel mai bun indicator pentru rezultatele de la Bacalaureat, crede Simona Crisbăşanu, care dă vina pe programă. "Când intră la liceu, toţi trebuie să înveţe după aceleaşi manuale, ori mulţi au un handicap greu de recuperat şi se trezesc într-a XII-a că luptă şi pentru un amărat de 6", spune Crisbăşanu. Şefii de la ministerul Educaţiei însă, cred că de vină sunt profesorii, care ar fi trebuit să-i pregătească din timp pe elevi.
"Vom efectua controale la nivel de inspectorat, şcoală şi profesori, să vedem cum justifică ei notele slabe", a anunţat, recent, ministru Educaţiei, Ecaterina Andronescu. Cât despre Bacalaureat, ministrul a declarat că elevii care nu au promovat acest examen au de ales între a se angaja sau a urma cursurile unei şcoli postliceale, unde nu li se cere diploma de Bac.
Capitala, devansată de provincie
Deşi rapoartele Ministerului Educaţiei arată o scădere îngrijorătoare a notelor obţinute de elevii din mediul rural la Evaluarea naţională, per total, oraşele din provincie conduc în topul celor mai mari medii de admitere la liceu.
Colegiile de renume din Capitală au fost întrecute de licee necunoscute, însă la fel de bune şi doar Colegiul Naţional "Sf. Sava" mai salvează onoarea elevilor bucureşteni, acolo unde ultima medie de intrare a fost în acest an 9,93. Pe locul 2 se află Colegiul Naţional "Mircea cel Bătrân" din Constanţa, unde, la Matematică-Informatică, ultima medie de repartizare a fost 9,92.
Din urmă vin Colegiul "Fraţii Buzeşti" din Craiova (9,91), Colegiul "Vasile Alecsandri" Galaţi (9,91) şi Colegiul Naţional "Emil Racoviţă" din Cluj Napoca (9,77).

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: