Soacra, un coşmar sau realitate?

Soacra, un coşmar sau realitate?

Dacă eşti diplomată şi îi acorzi atenţie, te poţi înţelege cu mama soţului tău. Soluţia ideală ar fi, însă, să locuiţi separat.

Te-ai îndrăgostit, urmează să te căsătoreşti, totul pare a fi perfect, dar i-ai cunoscut mama? Poveştile cu soacre afurisite şi nurori care nu răspund aşteptărilor sunt deja bine cunoscute, dar să fie acestea doar un mit sau realitate pură? Nora îşi alege bărbatul cu care vrea să îşi petreacă restul vieţii, iar soacra vine odată cu el. La fel, soacra nu îi poate alege fiului o soţie.

Astfel că cele două femei din generaţii diferite trebuie să se mulţumească cu ce au primit. Specialiştii în psihologia familiei susţin însă că relaţia soacră-noră ar funcţiona excelent dacă tinerii căsătoriţi ar locui singuri, nu la părinţi, mai ales că, în cele mai multe cazuri, soacra este cea care dă startul conflictului. Care este miza?

„Inconştient, soacra şi nora au «semnat un contract» prin care se angajează să se certe şi să se lupte pentru acelaşi bărbat. Indiferent de micile victorii, pe termen lung nimeni nu câştigă războiul“, afirmă psihoterapeutul Anda Păcurar. Nu îi poţi spune unei mame că, după ce a avut grijă de copilul ei, este momentul să îl lase total liber, să nu mai intervină în viaţa lui, pentru că acum este teritoriul altcuiva. Psihologul Adriana Dragoş spune că ambele femei vor să domine teritoriul, să îşi exercite autoritatea şi influenţa asupra fiului, respectiv a soţului.

„Ideal este ca tinerii căsătoriţi să locuiască singuri şi nu cu părinţii. Soacrelor trebuie să li se acorde un rol în cadrul tinerei familii, dar să se stabilească limitele până la care ele pot interveni în cuplu“, afirmă şi psihologul Anca Bucur. Cine începe?

Oricât de amabilă şi diplomată este o soacră, tot nu se poate abţine de la micile răutăţi la adresa norei. De la remarcile adresate fiului - „puteai găsi o soţie mai frumoasă sau mai deşteaptă“ - până la cele directe - „nu ştii să faci nimic, nu găteşti prea bine, iar cămăşile nu sunt corect călcate“ - , soacra vrea să demonstreze că tot ea le ştie pe toate.

Cea care dă startul conflictului este soacra, iar nora îl atenuează sau îl amplifică. În faţa atacurilor unei soacre, poţi răspunde fie prin ignorare, fie prin înfruntare. „Simţul umorului poate fi o soluţie ideală. Dacă soacra vede că nu i se răspunde, iar nora nu pare deloc deranjată şi glumeşte pe seama experienţei de soţie, soacra va înceta să fie răutăcioasă“, sugerează psihoterapeutul Păcurar.

SFATURI PENTRU NURORI Spune-i mamă măcar o dată şi fă-i complimente

> Soacrele vor să se simtă utile, să nu fie excluse, aşa că las-o să te ajute la cumpărături sau să îi ducă pe cei mici la şcoală.

> Chiar dacă nu gândeşti la fel ca ea, încearcă să o aprobi. Zici ca ea, dar faci cum vrei tu.

> Acordă-i atenţie şi arată-i că este valorizată. Cere-i ajutorul şi sfaturile în diverse probleme casnice, chiar dacă nu este o bună sfătuitoare.

> Poţi să o complimentezi, dar nu în mod exagerat. Poate că a gătit bine sau poate şi-a vopsit firele albe, arată-i că măcar observi.

> Acordă-i ajutor, oferă-te să speli vasele, dacă sunteţi în vizită.

> Respect-o, fii diplomată, iar dacă nu îi poţi spune mamă, încearcă măcar o dată, trebuie să îi ajungi la inimă.

> Nu vorbi urât la adresa ei de faţă cu copiii. A doua zi va şti toată familia că n-o iubeşti.

> Păstrează o oarecare distanţă, oricât de prietenoasă pare soacra ta. Nu-i povesti cum te-ai certat cu soţul tău sau că l-ai pedepsit pe cel mic.

Ne puteți urmări și pe Google News