Evenimentul Zilei > Social > Situație îngrijorătoare! Culturile agricole, în pericol. „Este secetă extremă”
Situație îngrijorătoare! Culturile agricole, în pericol. „Este secetă extremă”

Situație îngrijorătoare! Culturile agricole, în pericol. „Este secetă extremă”

O mare parte din culturile de toamnă sunt compromise din cauza secetei pedologice severe. Există riscul ca și culturile de primăvară să fie afectate. De vină este lipsa precipitațiilor.

„Se impune începerea imediată a lucrărilor de primăvară, altfel suprafețe însemnate de culturi de primăvară vor fi afectate. Fermierii trebuie să știe acest lucru.

Precipitațiile care cad în perioada 1 octombrie -1 aprilie sunt determinante și pentru culturile de primăvară, nu doar pentru cele de toamnă, or din octombrie până acum precipitațiile au fost în cantități extrem de mici. Nu este apă în sol nici dacă sapi la o adâncime de 6 metri.

Pentru a ajunge la un nivel optim de apă în sol ar trebui să plouă continuu timp de o lună, mocănește, nu ploi torențiale. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, suntem într-o zonă de risc major cu producțiile agricole din acest an”, a declarant președintele Academiei de Științe Agricole și Silvice „Gheorghe Ionescu – Șișeșți” (ASAS) și fost ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără.

„Campania agricolă de primăvară ar trebui să înceapă în lunile februarie-martie, nu în aprilie așa cum se întâmpla cu niște ani în urmă, pentru că s-au schimbat condițiile climatice. O altă măsură care ar trebui luată este aducerea în cultură a plantelor cu un consum redus de apă și să se recurgă la tehnică agricolă pentru menținerea apei în sol.

Trebuie să înceapă acum lucrările pentru primăvară, iar din 15 februarie, dacă vremea se menține la fel, se poate intra la semănat”, a mai spus fostul ministru.

Pentru săptămânile următoare, ANM prognozează precipitații slabe cantitativ, temperaturi mai mari față de normal și menținerea deficitului de apă din sol, informează Fermieri în România.