În acest context, Idor Dodon a semnat un decret prin care se oficializează aceste măsuri.

„Avînd în vedere evoluția și tendința situației epidemiologice legate de infecția cu COVID-19 în țară, dînd curs solicitării Comisiei naționale extraordinare de sănătate publică, am semnat un decret prin care am dispus implicarea Armatei Naționale în acordarea sprijinului necesar autorităților din domeniul ordinii publice în acțiunile de supraveghere a respectării de către persoanele fizice și juridice a măsurilor de prevenire și control a răspiândirii infecției”, a scris președintele țării, Igor Dodon.

Vineri, premierul Chicu a afirmat că forțele de ordine vor reveni pe străzi, pentru a supraveghea respectarea regulilor impuse de Comisia pentru Situații Excepționale. De asemenea, purtarea măștilor de protecție va deveni obligatorie în spațiile publice.

În afară de aceste măsuri, șeful executivului a anunțat că se vor mai lua și altele prin care să se sporească eficiența disciplinei de conformare a reprezentanților statului și a cetățenilor la cerințele respective.

La cererea ministrului sănătății de la Chișinău, în Republica Moldova a fost instituită starea de alertă în sănătate publică, până la 30 iunie, după încheierea celor două luni de stare de urgență instituită de parlament.

Ministrul sănătății, Viorica Dumbrăveanu, a declarat că odată cu instituirea stării de urgență în sănătate publică măsurile restrictive rămân în continuare în vigoare.

Reluarea activităților se va produce gradual și se va ține cont de evoluția situației epidemice

Guvernul va prezenta un proiect prin care va institui un regim special de lucru pentru administrația publică cu scopul de a diminua fluxul de cetățeni în anumite perioade ale zilei. Accentul va fi pe lucrul la distanță.

Amintim că bilanțul cazurilor de infectare cu Covid-19 în Moldova a ajuns la 11 mii după ce ieri alte 366 de persoane au fost testate pozitiv.

Infecțiile cu coronavirus au început să crească notabil în Republica Moldova odată cu ridicarea stării de urgență: în săptămâna 1-7 iunie, au fost 1.449 de cazuri, cu 300 mai multe decât numărul de cazuri de acum două săptămâni.

În prima zi în care s-au redeschis mallurile la Chișinău, presa a relatat că a fost înghesuială, potrivit unimedia.info