Sişu merge la pârnaie. Drogul, sexul şi hip-hop-ul

Sişu merge la pârnaie. Drogul, sexul şi hip-hop-ul

A devenit celebru după ce l-au prins cu droguri. A făcut trei ani şi jumate de închisoare. S-a lăsat de heroină şi s-a pus pe făcut copii. În septembrie pleacă din nou. Tot după gratii.

Are 33 de ani şi vreo trei jumate i-a petrecut la puşcărie. Zice că s-a simţit acolo ca acasă, în cartierul Sălăjan, din Capitală. Normal, dacă te gândeşti că i-a regăsit la el în celulă pe o parte din prietenii copilăriei. A devenit cunoscut la 20 de ani când, împreună cu Puya, a fondat trupa de hip-hop La Familia. Dar notorietatea adevărată a cunoscut-o doar după ce a fost condamnat pentru trafic de droguri. La vârsta când alţii erau la facultate, el priza cocaină, fuma marijuana şi îşi băga heroină. Lumea i-a pus o etichetă: "Un drogat!". Tudor Sişu are păreri despre orice. Vorbeşte despre Dumnezeu, istorie şi filozofie cu un aer pertinent. Băiatul crescut în spatele blocurilor din Sălăjan a terminat doar liceul. A citit mult, dar haotic. Zice că e un om normal, într-o lume care se lasă controlată de alţii. Are o mentalitate anarhică, în accepţiunea societăţii noastre. În câteva săptămâni i se va naşte al doilea băieţel. Apoi, în septembrie, se va duce, din nou, la pârnaie. Mai are o "coadă" de 12 luni.

"Oamenii sunt interesaţi numai de prostii!"

A venit la întâlnirea de la statuia soldatului, de lângă staţia de metrou Nicolae Grigorescu, cu prietenul său Robert, zis Drogatu’. Pălăvrăgeau despre un amic comun, care, de 14 ani, o tot arde prin închisori. De-ale lor. La lift, Sişu, fără să spună un cuvânt, o rupe la fugă pe scări. "Îi e frică! Dacă e singur, mai urcă, da’ dacă mai e cineva, o ia pe scări...", îl scuză Drogatu’.

Ne puteți urmări și pe Google News

Apartamentul său semidecomandat, de la etajul cinci, îl reprezintă perfect. E un haos total. Cărţi, scrumiere, un laptop, pixuri, hârtii, brichete, pachete goale de ţigări, pahare murdare, un tirbuşon, peturi de apă plată şi alte nimicuri alcătuiesc decorul de pe masa din mijlocul livingului. "Tocmai mă mut! La Obor", pare jenat Sişu. A locuit în cartierul ăsta de când se ştie. Cu excepţia perioadei de la zdup. E pe cât de înalt, pe atât de scheletic. La 1, 87, atârnă doar 70 de kile. Oasele coatelor îi ies puternic în evidenţă. Recunoaşte că are conformaţie astenică, tipică narcomanilor. "Nu mai «consum» demult!", se laudă rapperul de Sălăjan. Te priveşte scurt: "Oamenii sunt interesaţi numai de prostii!".

Pruncul, banii şi gratiile

Sişu şi-a botezat următorul album, cum altfel, "Marea evadare". "Sper să-l termin până plec la puşcărie... Mai am un an de făcut. În două-trei săptămâni mi se naşte băiatu’ şi pe 22 am instanţa", e Tudor Sişu de un calm inconştient. Bărbatul mai are un copil, de doi ani, cu o altă femeie. "Da’ sunt chestiuni neimportante. Io sunt liber, oriunde aş fi. Dacă aş fi lucrat în sistem, aş fi stat departe de familie la fel de mult timp. Dacă io sunt tare şi ai mei sunt tari!", aberează hip-hop-istul cu cazier. "Am învăţat că banii sunt ca drogurile. Când îi ai, îi cheltui! Sistemul te face dependent de ei", se supără pe viaţă Sişu. Pe blogul său scrie că a învăţat, de mic, să facă bani din orice. Nu vrea să intre în amănunte.

Despre ratarea altora

Drogatu’, prietenul său, are un tatuaj pe braţul drept, cu "2 PAC". Pe umărul stâng - un paianjen uriaş. "Îl cheamă Betty", râde Drogatu cu o gură cu multe pauze între dinţi: "Mai am destui ca să mănânc!". "Drogatu’ nu se mai droghează. A făcut-o în ’99 şi s-a dus la puşcărie cinci ani. Acolo s-a prins care-i treaba...", îl deconspiră Sişu pe Drogatu’, care îi e partener la noul său album. Cei doi îşi răsucesc două ţigări, le aprind şi trag cu sete. Spun că nu e "iarbă" dar, dacă ar fi, n-ar avea probleme cu asta.

Recent, într-un interviu, Sişu a recunoscut că face greşeli gramaticale când scrie: "Aşa e. Da’ mesajul nu e important cum e scris, ci cum e transmis!". Referitor la BAC-ul dezastruos de anul ăsta, Sişu o dă iar pe "sistem": "Avem nişte conducători rataţi! Io nu conduc pe nimeni, dar sunt cel mai fericit om de pe planetă. Rataţi sunt cei care sunt sclavii altora!". Normalitatea are un cu totul alt înţeles în capul rapperului: "Probabil, dacă aveam o familie normală - din punct de vedere al stabilităţii materiale - lucram la o multinaţională!".

"Să fii ciudat e cool!"

Pe site-ul său se descrie ca fiind "golan dinainte de a fi la modă să fii golan de Piaţa Universităţii": "Dacă e nevoie, ştiu să dau şi cu pumnu’... Şi cu şişu. E vreunu’ în lume care nu ştie!? Da’ nu-s smardoi!". Îşi selectează piesa sa favorită pe laptop: "Am nevoie de răbdare". E puţin trist că dă Sălăjanul pe Obor, dar se încurajează singur: "De fapt, nu-l dau! Doar mă mut... E pentru copil şi nevastă". În fapt, chiar o să-l dea, dar pe puşcărie.

Cunoscut a devenit la 20 de ani, dar celebritatea a căpătat-o după ce l-au reţinut gaborii pentru trafic de droguri. "E notorietate, nu celebritate! Io nu vreau să promovez «iarba» şi orice lucru rău, care inspiră proştii! Care e drogat, să rămână drogat, care e bulangiu, să rămână bulangiu! Nu e bine niciuna... A devenit cool să fii homosexual, chiar pedofil... şi e o prostie chestia asta. Să fii ciudat e cool!", conchide Sişu: "Tocmai aici intervine ciudăţenia. Că sunt normal! Eu sunt de acord să respect cele zece legi biblice!". Cât despre "Legea Talionului", Sişu spune că e anacronică: "A fost o soluţie de context a poporului evreu".

DE COLECŢIE

"Drogul meu" “Ziarele scriu căcat, să îl mănânce, N-am fost internat să fiu dezintoxicat N-aş fi nici primul, nici ultimul drogat Ştii câţi din cartierul meu cotizează la vreun traficant Îmi pare rău frate, dreptate n-ai ! Decât să-mi înţep venele, mai bine mi le tai! Mulţi s-au nenorocit, s-au dus pe p... Tovarăşi, fraţi, chiar şi Sişu aşa în glumă Ce sloboz ştie lumea de ce ? Nu dau sfaturi, nu pornesc o campanie, Ce nasol e ca drogurile mi-e fix p... pentru ăia care se uita la tv, Vrei bile? Trebuie sa stai să furi, hmm…de la alţii, De la mă-ta răul să-l înduri «Coaie», ştiu cum te simţi dimineaţa, Spatele te doare şi îţi plînge faţa" Ultima strofă din melodia "Drogul meu", în interpretarea lui Puya

"E O STARE!"

Heroina, pălinca drogurilor

Omul e de o sinceritate dezarmantă: "Da, m-am drogat! Cu multe chestii. Inclusiv injectabile... Dacă te schimbi, tu pe tine, n-ai de ce să recazi în tentaţie!".

La întrebarea care era "faza plăcută", cu monştri, zâne sau alte bazaconii, ca în celebrul film "Trainspotting", Sişu râde: "Nu vezi nimic! E o stare... Întreabă un beţiv ce simte şi o să vezi! E o altă stare. Cocaina e stimulent energetic. Opiumul e un calmant, în orice mod de administrare. Heroina e opium rafinat. Pălinca drogurilor! Lumea să nu se mire că vorbim de droguri, mai urât e când nu vorbim". Spune că mintea e cea mai puternică armă: "Sunt unii care nu-s drogaţi şi văd prostii. Dacă nu te încadrezi în structurile comunităţii eşti considerat nebun!".

Faza “nasoală"

"Drogul e ca orice minciună! Se mulează pe persoana care îl consumă. Unii văd dragoni, iar alţii spun că «marfa» nu e bună. Ai serotonină şi nu te gândeşti la nimic!", îşi descrie fostul narcoman trecutele stări euforice.

Cât despre faza "nasoală", când ţi se face rău, Sişu se strâmbă: "E ca cea mai tare răceală din viaţă, la puterea o sută! Ai mâncărimi de oase, în corp, frisoane, îţi curg ochii, eşti nervos, te dor organele...". Îi venea să facă orice, să aibă drogul: "N-am ajuns în situaţia asta. Făceam rost de bani!".

Etnobotanicele scad rata demografică

Sişu se mândreşte cu ultimele sale CD-uri: "Haarp Cord" şi "Temniţa luminii". N-au timbru, evident. Filozofează: "Unde se duce lumina după ce se stinge becul? Energia e liberă. Când se termină cu petrolu’ vor fi surse neconvenţionale". Drogatu îi ţine isonul: "Şi alea controlate. Inclusiv apa!".

Urăşte etnobotanicele. Zice că-s cea mai mare porcărie. "Am fumat o dată, când au apărut. M-am speriat foarte tare! Îţi activează răul din tine. Sunt făcute, cred, să scadă rata demografică!", e de părere fostul narcoman. A citit prea multă beletristică apocaliptică. Simte nevoia să se explice. Gesticulează sugestiv: "Mental, suntem încă în Evul Mediu. Contează uniforma, funcţia şi nu valoarea. Avem o gândire de supunere, nu creativă!".

Sişu a stat trei ani jumate la răcoare. Lucrurile rele le ştia deja: "Acolo am învăţat să am răbdare. Să fac lucruri bune şi să am satisfacţia lucrului bun". Sişu visează: "Când îmi voi rezolva problemele aş vrea să plec, ca voluntar la UNICEF. În orice parte a lumii. Dacă mă primesc...".

Deocamdată, n-are voie să iasă din ţară. Pârnaia îl aşteaptă, pentru drogurile care i-au marcat viaţa. "Am recidivat, că eram dependent! De trei ani şi ceva, nu mai sunt. Nu mă mai pasionează să-mi bag în venă, să nu fiu io însumi...", bravează Sişu. Drogatu’ îl completează: "Io-s campion! De unşpe ani m-am lăsat." Robert a fost bucătar la un "delivery home" chinezesc. "De meserie îs om!", se recomandă. PSIHEDELIC. Sişu are o problemă. Nu ştie unde se duce lumina după ce se stinge becul. Stie, însă, că drogurile i-au făcut rău. Inclusiv cele legale, etnobotanicele. De-aia merge la pârnaie. Din nou. FOTO: VLAD STĂNESCU

Puya şi “Haarp Cord"

A cunoscut multe femei. Acum e cu una singură. "Una şi bună! Mai am un băiat, în august face doi ani, cu o altă femeie. Asta a fost..., până n-ajungi la final, nu vezi rezultatul. Fiecare are încercarea vieţii sale!", e fatalist Sişu. De fapt, el trăieşte într-o continuă încercare.

Numele său e lipit, ca marca de scrisoare, de cel al mai celebrului Puya. El, "the bad guy", Puya – "the good guy": “Suntem prieteni, la fel ca la început!". Întrebat cine câştigă mai bine, Sişu recunoaşte: "El!". Şi începe să facă reclamă noii sale trupe," Haarp Cord": "Înseamnă două lucruri. «Cord» - inimă şi «Haarp» - arma războiului geofizic". Te-a băgat în ceaţă.

IDENTITATE

CNP-ul rapp-ului românesc

Îi place istoria. Mai ales cea din timpul celui de-al II-lea Război Mondial. Omul chiar ştie câte ceva. Mult mai mult decât unii care şi-au luat BAC-ul anul ăsta. Dar nu vrea să epateze. Tot muzica îi umple timpul. Întrebat ce alte genuri îi plac, Sişu se minunează: "L-am văzut pe Ţăndărică bătând la tobe, în concert. Era mai activ ca soliştii!". Despre concurenţii săi faimoşi de la BUG Mafia sau Paraziţii evită să vorbească: “Treaba lor...". Are, în schimb, o opinie despre marii dispăruţi din muzică: “Morisson, Lennon, 2 PAC sau Kurt Cobain n-au avut timp să se strice. Sunt mai buni aşa! Invers, Michael Jackson era mai bun viu, decât mort!". Manelele au şi ele rostul lor, crede Sişu: "Între manelele noastre şi rapp-ul main-stream din America e o mare asemănare! În schimb, rapp-ul românesc are o identitate proprie. De doi ani a început să aibe propriul CNP!". "Dacă fumezi «iarbă», mănânci tot frigiderul! La heroină, te doare’n p... de mâncare. Io, acu’ sunt «high» în fiecare zi! Şi nu de la iarbă sau alt drog... «High» e starea mea de bine!" SIŞU, cântăreţ de hip-hop

MESIANIC

Ruşinea faţă de Dumnezeu

Notorietatea are preţul său. Oamenii îl recunosc şi îi cer autografe. "Sunt cunoscut, da’ nu sunt o vedetă! Lady Gaga e un produs care spală creierul! Auzi, tu: «The rain of Evil...» are multe referiri la rău, la diavol. Omul e autodistructiv dacă-şi urmăreşte instinctul. Dacă-şi urmăreşte inima, poate să-l dovedească", vorbeşte ca un preot Sişu, ex-drogatul care are idei mesianice. Drogatu’ îl urmăreşte cu atenţie: "Adică, poate să-ţi ia banii, fără să te omoare!". Sişu e nemulţumit de intervenţia amicului său: "Banii vin, io trăiesc din muzică. Cumpăr ce am nevoie. Nu mă îngrijorez dacă n-am!". Spune că nu are nicio avere. Că n-are nimic pe numele său. Şi o dă iar pe religie: "La noi, popii nu ştiu să vorbească. Le spun oamenilor de frica de Dumnezeu, în loc de ruşinea faţă de El!".

Minciunile drogului ajung în lumea "glamour"

"Am avut multe anturaje. Oamenii normali nu văd lucrurile care sunt în spate. Când eşti la serviciu şi ai doi copii, nu ai timp să te gândeşti şi să vezi dincolo de tine. Io am nimerit în cercuri în care toţi se drogau. Acolo, etica dispare şi, cel mai grav, minciunile drogului ajung în lumea «glamour», corectă!", spune lucrurilor pe nume Tudor Sişu, autodeclarat ex-drogat. Mai spune că, la nivel înalt, lucrurile stau exact la fel. Că drogul nu ţine cont de nivelul social şi de averea nimănui. Aşa a ajuns la puşcărie. Acolo unde cei din lumea "bună" ajung rar pentru viciul ăsta: "Cel puţin, io eram cu d-ai mei, din cartier. Acolo unde am fost io. La Mărgineni, Colibaşi, Jilava şi Ploieşti!". Pe acolo pe unde a fost "flotant". Şi unde se va întoarce.

<iframe frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/rhrm4UqjRjc" height="349" width="560"></iframe>