China a recunoscut, sâmbătă, că pandemia Covid-19 a dezvăluit „lacune” în sistemul său de sănătate și de prevenire a bolilor infecțioase, observații care vin pe fondul criticilor președintelui american Donald Trump.

Debutul crizei a fost dur: îngrijitorii care se confruntau cu o boală pe atunci necunoscută, spitale supraîncărcate, obligate să refuze pacienții, teste indisponibile, pacienți nedetectați sau lipsa de echipament.

Câțiva medici Wuhan care a dat alarma cu privire la apariția unui nou virus au fost interogați de poliție și acuzați că au răspândit „zvonuri”.

„Lupta împotriva epidemiei Covid-19 a fost un mare excelent pentru sistemul și capacitățile de guvernare ale țării”, a declarat, sâmbătă, adjunctul ministrului chinez al Sănătății, Li Bin.

De asemenea, această luptă a dezvăluit că „China are încă lacune în sistemele și mecanismele sale pentru prevenirea și controlul epidemiilor majore și în sistemul său de sănătate publică”.

Președintele Xi Jinping folosise deja același vocabular în februarie.  Dar observațiile de sâmbătă ale autorităților chineze vin într-un moment în care Statele Unite critică Beijingul că a ascuns informații și că a gestionat greșit criza provocată de noul coronavirus: „Ar fi putut fi oprită în China”, a spus Donald Trump, scrie 20 Minutes.

Beijingul s-a apărat declarând că a distribuit rapid Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și altor țări toate datele de care dispune legat de Covid-19.

Ministrul adjunct al Sănătății a evocat mai multe piste pentru a îmbunătăți sistemul chinez de sănătate, inclusiv crearea unei „comenzi centralizate, unificate și eficiente” și o mai bună utilizare a inteligenței artificiale și a megadatelor (big data) pentru anticiparea epidemiilor.

În sfârșit, ministerul chinez al Sănătății face campanii pentru îmbunătățirea legilor în materie de sănătate sau pentru „consolidarea cooperării internaționale”, a mai spus Li Bin.