Edilii bucureşteni au reuşit să cureţe marile bulevarde ale Capitalei, iar acum se luptă cu arterele secundare.

În timp ce primarul sectorului 1, Andrei Chiliman, a deblocat 100 de străduţe din 1.100, primarul sectorului 5, Marian Vanghelie, nu a ieşit deloc la deszăpezit."Nu este treaba noastră. Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, răspunde de deszăpezire", spun subalternii lui Vanghelie. Una peste alta, în Bucureşti se face deszăpezirea la poză şi deszăpezirea reală. Astfel, în timp ce rapoartele comandamentelor de iarnă ale Muni­cipa­li­tăţii rapor­tea­ză că se de­sză­pe­zeş­te, 70-80% dintre bucu­reşteni au nămeţi în faţa blocului. Motivul, acest pro­cent însemnat de locuitori ai Capitalei nu stau la bulevard.

Sectorul 1.
Se ridică ma­şinile de pe marile bulevarde, temporar, şi se curăţă zăpada. Au­tori­tă­ţile au făcut şi un calcul matematic: cât le-ar lua ca să adune toată zăpada din sector: o lună, dacă ar lucra non-stop.

Sectorul 2. Sunt ridicate maşinile pentru deszăpezire şi se curăţă rigolele pentru atunci când se va topi zăpada. De pe străzile secundare se adună zăpada, dar greu.

Sectorul 3.
Aproximativ 44 de utilaje şi 150 de muncitori deszăpezesc bulevarde le şi accesele în spitale, fabrici de pâine, pieţe, dar şi stră­duţele.

Sectorul 4.
Marile bulevarde sunt la negru. Pe stră­duţe se intervine, dar greu, din cauza maşinilor parcate.

Sectorul 5.
Cei din primărie spun că sectorul arată la fel ca atunci când deszăpezea ADP Sector 5. Nu mişcă nimic.

Sectorul 6.
Edilul dă vina pe Ceauşescu şi spune că,din cauza lipsei spaţiilor verzi, singura soluţie este strângerea zăpezii, dar costă prea mult să facă asta.

"Atâta timp cât nu ai spaţiu între blocuri şi zonă verde, soluţia este adunarea zăpezii şi ducerea ei în afara oraşului.“
Cristian Poteraş, primarul sectorului 6

PRIN NĂMEŢI

"Yeti, Omul Zăpezilor, e în Bucureşti"

Traian George Horia

Blocaţi în mijlocul pustiului alb, bucureştenii pierd bani, timp şi energie în lupta cu nămeţii. Pe marile bulevarde se circulă prudent, în regim "de avarie", iar porţiuni vaste din carosabil continuă să fie acoperite de munţii uriaşi de zăpadă.

Haosul introdus de natură este dublat de haosul uman- cel generat de lipsa de organizare sau, dimpotrivă, de supra-organizare, care au şi lăsat, de altfel, drumurile secundare şi trotuarele necurăţate. Peisajul pustiit al Capitalei a fost rezumat sugestiv de Vasile Laciu (52 ani), care ne-a declarat: "Îl caută pe Yeti, Omul Zăpezilor? Să vină la Bucureşti, Yeti e aici!".

Situaţia în teren este dezastruoasă la nivelul Primăriei Capitalei şi la cel al sectoarelor, cu un plus de gravitate la 1, 3 şi 5. Dacă primarul Marian Vanghelie are o oarecare justificare (este îndrăgostit), este greu de înţeles cum au de gând ceilalţi edili să rezolve o problemă presantă: ninsoarea a scufundat trotuarele sub zăpadă şi a făcut impracticabile aleile laterale. Oamenii circulă pe cărări înguste, gheaţa de sub omăt a provocat, deja, multe accidente.

"Blondele" lui Iri, în nămeţi

Nici măcar în zona blocurilor P, din Splaiul Unirii, unde locuiesc "blondele" lui Irinel Columbeanu, fostul ministru de Finanţe Florin Georgescu şi o pleiadă de magistraţi şi politicieni, sau lângă imobilul din Amzei, unde stă fostul ministru Varujan Vosganian, nu s-a curăţat nimic. Cum priveşte un străin asta? "Sunt din Turcia şi lucrez în Bucureşti. E un dezastru. În Turcia avem utilaje care termină mult mai repede şi mai bine depozitarea şi transportul zăpezii“, ne-a spus Ozgün Sebo, angajat al unui lanţ hotelier multinaţional.


BLOCAJ. Străzile laterale sunt impracticabile
FOTO: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU