Evenimentul Zilei > Actualitate > Sindicaliștii, scandal după CARNAGIUL de la SĂPOCA: „Nimeni nu ne-a luat în seamnă, e inadmisibil!”
Sindicaliștii, scandal după CARNAGIUL de la SĂPOCA: „Nimeni nu ne-a luat în seamnă, e inadmisibil!”

Sindicaliștii, scandal după CARNAGIUL de la SĂPOCA: „Nimeni nu ne-a luat în seamnă, e inadmisibil!”

Trei supraveghetori la 70 de pacienți cu probleme psihice, salarii diminuate și posture blocate sunt trei dintre problemele cu care se confruntă Spitalul de Neuropsihiatrie Săpoca din Buzău, acolo unde un bărbat internat a ucis patru pacienți și a rănit grav alți 9, după ce i-a lovit cu un stativ de perfuzie.

Conducerea sindicatului Santias Săpoca a publicat pe Facebook un mesaj în care arată problemele cu care se confruntă cadrele medicale din spital.

„Lupta sindicală prioritară pentru noi a fost continuă pentru deblocarea posturilor, deoarece numărul personalului medico-auxiliar este insuficient. Discuții intense cu conducerea spitalului, memorii către Ministerul Sănătății și nimeni nu a luat nicio măsură. Este inadmisibil ca în weekend o asistentă, un instructor și o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienți cu probleme psihice(…). Nimeni nu s-a gândit la pericolul pe care noi, conducerea sindicatului l-a sesizat de fiecare dată în întâlnirile pe care le-am avut cu conducerea spitalului și memoriile către minister”, arată sindicaliștii.

Ei spun că sporul de periculozitate le-a fost scăzut de la 75% la 50%, pe motiv că nu sunt bani.

„Sindicatul a acționat în instantă spitalul, a sesizat ITM-ul pentru condițiile precare în care lucram și sperăm ca cineva va lua decizii corecte pentru siguranța noastră cât și a pacientilor. Dragi colegi. Știu, lupta noastră e dificilă, dar vom continua indiferent câte piedici ni se vor pune”, mai arată sindicaliștii.

Liderul sindicatului Sanitas Săpoca, Mariana Spoială, a declarat la Antena 3 că în spital sunt internați 200 de pacienți cu fapte penale, pentru care nu răspund deoarece nu au discernământ.

„Nimeni nu ne-a luat în seamnă, e inadmisibil. Nu ne ia nimeni în seamă. Avem 200 și ceva de pacienți cu fapte penale care nu au răspuns în fața legii, neavând discernământ, pacienți foarte violenți, cu una, două, trei crime. Am semnalat lipsa cadrelor medicale, lipsa instructorilor, care nu au niciun mijloc de a se apăra sau a apăra cadrele medicale”, a declarat Mariana Spoială, lider Sanitas Săpoca.

Un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie şi Măsuri pentru Siguranţă Săpoca, judeţul Buzău, a omorât, în noaptea de sâmbătă spre duminică, patru pacienţi şi a rănit alţi nouă cu un stativ de perfuzie, transmite Agerpres.

Potrivit comisarul – şef Laurenţiu Pantazi, şeful IPJ Buzău, unul dintre pacienţi a intrat cu un stativ de perfuzii în două dintre saloane şi a atacat pacienţii. Din primele informaţii, ar fi vorba de patru morţi şi nouă răniţi grav, câteva victime având traumatisme cranio-cerebrale.

Agresorul are 38 de ani şi este din comuna Săgeata, judeţul Buzău, fiind fără ocupaţie. El a fost internat voluntar cu sevraj etilic în cursul zilei de joi. După producerea atacului, a încercat să fugă şi a fost imobilizat de un poliţist, aflat în unitatea medicală pentru internarea unui alt pacient.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: