Evenimentul Zilei > Actualitate > Simota vrea Primăria Petroşaniului
Simota vrea Primăria Petroşaniului

Simota vrea Primăria Petroşaniului

Susţinut de PNL, Alin Simota şi-a anunţat candidatura la fotoliul de primar al oraşului Petroşani. Numele acestuia a fost implicat de-a lungul timpului într-o serie de scandaluri legate de sport, dar şi de afacerile din minerit şi energie.

Alin Simota, miliardarul de Top 300 al Văii Jiului, s-a înscris în PNL şi şi-a anunţat, chiar dacă încă neoficial, candidatura la fotoliul de primar al municipiului Petroşani. În cursa electorală îi are ca rivali pe Tiberiu Iacob Ridzi (PDL), Haralambie Vochiţoiu (PSD) şi Tiberiu Cozma (PRM).

Alin Simota ne-a declarat că decizia finală o va lua după ce va vedea rezultatele unui sondaj de opinie comandat de partid legat de candidatura sa. „Cred că ar fi timpul să intru în administraţie. Pe mine nu mă interesează să obţin venituri din bugetul local, am bani, dar mă interesează cum arată Petroşaniul. Pe mine mă cunosc oamenii de aici, eu merg în parc cu copiii mei, şi nu vreau să se vorbească urât despre mine. Eu nu sunt omul care să fugă din Valea Jiului după ce a făcut câţiva bani. Vreau ca oamenii din zonă să o ducă mai bine, să simtă că trăiesc în 2008, iar pentru acest lucru am mai multe idei care pot fi finanţate din fonduri externe“, ne-a declarat Simota.

Reacţii diferite


Preşedintele PNL Hunedoara, Mircia Muntean, ne-a declarat că nu îl cunoaşte personal pe Alin Simota, dar a auzit lucruri bune despre el. „S-a dovedit că, la Petroş ani, electoratul a ales o persoană imatură să conducă (Tiberiu Iacob Ridzi, PDL, actualul primar –
n.r.), un copil care a fost condus de un deputat, de soţie. Cred că experienţa lui Pinalti, la Piatra- Neamţ, a contat, iar Petroşaniul are nevoie de pârtii de schi, de o telecabină. Pe Simota nu-l cunosc, dar am auzit numai lucruri bune despre el ca şi întreprinzător“, declară Mircia Muntean.

Acesta susţine că partidul va angaja o firmă din Bucureşti care să se ocupe de campania lui Simota. Anunţata candidatură a patronului Jiul Petroşani a stârnit reacţii diferite în Petroşani. În timp ce unii apreciază faptul că Alin Simota s-a decis să intre în politică, alţii susţin că nu ar fi moral şi nici corect ca acesta să ajungă în fruntea localităţii, după ce s-a îmbogăţit de pe urma comunităţ ii prin afacerile pe care le are finanţate de la bugetele locale. Actualul primar al municipiului Petroşani şi candidatul PDL Petroşani, Tiberiu Iacob Ridzi, nu a dorit să comenteze candidatura lui Alin Simota, menţionând doar că „este dreptul fiecăruia să candideze şi să-şi evalueze şansele“.

În schimb, candidatul socialdemocraţ ilor, Haralambie Vochi- ţoiu, apreciază implicarea omului de afaceri Alin Simota în politică. „Nu ştiu sigur dacă Alin Simota a acceptat să candideze, însă dacă a făcut-o, nu pot decât să-l felicit. Lupta electorală va fi una şi mai dură, iar gestul lui Simota ar trebui urmat şi de alţi oameni de afaceri“, declară Vochiţoiu.

Alin Simota a reuşit în ultimii ani să umple conturile firmelor pe care le controlează cu zeci de milioane de lei numai de la bugetele locale. Din prietenia care-l leagă de directorul general al CNH Daniel Surulescu a reuşit să pună mâna şi pe o parte din banii minerilor – una dintre firmele pe care omul de afaceri le controlează a pus mâna pe contractul prin care se asigură hrana minerilor din Valea Jiului.

CARTE DE VIZITĂ

Implicat în scandaluri şi în afaceri controversate

Numele lui Alin Simota a fost asociat, de-a lungul timpului, cu o serie de scandaluri de presă legate de afacerile din minerit, din domeniul energetic, dar şi din sport. Anul trecut, fotbalistul Mihai Lungan, de la Jiul Petroşani, a fost bătut de gărzile de corp ale patronului Alin Simota pentru că a vrut să devină jucător liber de contract. La vremea respectivă, Simota a declarat că el nu are nicio legătură cu agresiunea, iar la scurt timp fotbalistul şi-a retras plângerea de la poliţie.

Potrivit Top 300 Capital, Alin Simota are o avere estimată la aproximativ 65 de milioane de euro. A intrat în afaceri cu mic comerţ de frontieră, însă, în scurt timp, a ajuns să-şi deschidă câteva magazine. Neoficial, sunt persoane care susţin că Simota a fost ajutat foarte mult de Zaher Iskandarani, cu care ar fi făcut contrabandă cu ţigări.

Potrivit revistei „Capital“, Simota este dealer Orange şi Vodafone în Valea Jiului şi în Deva, are un lanţ de magazine, are afaceri în construcţii, iar din lucrările la reţelele de înaltă, medie şi joasă tensiune a obţinut profit de mai multe milioane de dolari. Este patronul Clubului Jiul Petroşani, mai are acţiuni la o fermă agricolă în Vaslui, împreună cu Adrian Porumboiu, dar şi participaţii într-o firmă din Satu-Mare, specializată în confecţii metalice.