Evenimentul ZileiActualitateSilviu Petcu, Distractis: „Ni s-a ţinut spatele pe vremea lui Ceaşcă”

Silviu Petcu, Distractis: „Ni s-a ţinut spatele pe vremea lui Ceaşcă”

Silviu Petcu, Distractis: „Ni s-a ţinut spatele pe vremea lui Ceaşcă”
Membru al nucleului Divertis, umoristul dezvăluie secretele supravieţuirii grupului.

Despre istoria Divertis s-a scris mult. Au fost trecute în revistă motivele despărţirii din 2008, evoluţia fiecărui grup, Serviciul Român de Comedie sau Distractis, şi s-a studiat care din ele se apropie cel mai mult de originalul din 1981.
"Din păcate pentru noi şi pentru cei ce apreciază stilul Distractis, noi n-am vrut să ne schimbăm. Un lucru care ne aduce deservicii. Pentru că dacă nu te adaptezi, nu eşti bun. E greu să ne vezi pe noi în pielea goală, ca domnul Bendeac, de exemplu. El are o dezinvoltură senzaţională. Debitează prostii în pielea goală formidabil!", defineşte Silviu Petcu stilul grupului umoristic de la TVR 1.
El s-a alăturat Divertis-ului în studenţie. Într-un interviu, el explică cum a scăpat grupul umoristic de riposta Securităţii, deşi făcea glume la adresa dictatorului.
Evz: Aţi avut probleme cu Securitatea, înainte de ’89?
Silviu Petcu:
Noi am aflat că am avut probleme cu Securitatea după Revoluţie. Vorbesc foarte serios. De la nişte domni, care ne-au ţinut spatele pe vremea lui Ceauşescu. N-am ştiut nimic. Nu ne-a întrebat nimeni nici unde stăm, nici ce facem, nici ce spunem.
Totdeauna ni s-a ţinut spatele. La Centrul Universitar Iaşi, de către secretarii de partid domnul Tompea era pe vremea aceea, prin ’83-’84, preşedintele OSC Iaşi. Oameni inteligenţi erau peste tot şi-şi dădeau seama că noi reprezentăm o supapă nemaipomenită pentru sistem.
Ca lumea să nu spargă vitrinele se adunau la noi şi stăteau claie peste grămadă şi urmăreau un spectacol de trei-patru ore. Am aflat, în timp, că se înregistrau spectacolele noastre şi se ascultau a doua zi, la Securitate, spre deliciul ofiţerilor de acolo.
Dar, tacit, nu interveneau în niciun fel. Oricum, nu prea aveau ce să ne spună pentru că, pe vremea aceea, textele nu erau nominale. Am revăzut anul trecut un moment cu ce am înregistrat noi în TVR în martie, 1990. Totul era aluzie, se citea printre cuvinte. Nu am înţeles nimic. S-a schimbat total stilul de a recepta umorul.
A fost şi ceva grav?
În ’92-’93 am aflat că a fost o anchetă grozavă în vara lui 1989. Noi făceam "Serbările Mării" la Costineşti. Era un periplu al lui Neptun care se transmitea de pe plajă. Domnul Andrei Partoş a fost martor la acest eveniment, el realiza programele la Radio Vacanţa. Şi, cu o oră, două înainte de a veni Neptun, se făcea periplul lui Neptun pe mare.
Trebuiau făcute nişte texte mici, de patru – cinci minute. S-a nimerit ca în vara respectivă să fie Ceauşescu plecat în afară şi noi am ales să transmitem exact din ţările în care era plecat, ţări din Asia şi Africa. Neptun era un fel de Ceauşescu: am vorbit de ritualuri africane etc. Şi a ciripit cineva. Au venit cei de la Securitate să ia benzile a doua zi dimineaţă.
Partoş a primit însă un telefon şi a tras muzică populară peste scheciuri. Totdeauna am avut un spate. Şi cei din UTC şi cei de la Poliţia locală şi chiar cei din Securitate, care erau mai deschişi, s-au prins că e o prostie să te legi de noi, doar facem nişte glume.
Geoană n-a mai suportat
Visaţi la un turneu?
Am început să lucrez cu un impresar încă din vara trecută. Pentru început vor fi implicaţi cei din Distractis, dacă merge, poate vor fi interesaţi şi cei din SRC.
Aţi avut probleme?
Indiferent că a fost vorba de Antena 1, ProTV sau TVR nu am avut probleme. O singură dată, spre sfârşitul activităţii la Antena 1, a fost foarte complicată coexistenţa cu conducerea. Antena 1 avea probleme foarte mari cu episoadele de la "Animal Planet". Erau turbaţi. Geoană, cel puţin, nu mai putea. Aşa cum ieşea caracterul nostru în desenul animat, era delicios. Nu mai suporta probabil şi s-au dat nişte telefoane.

CARTE DE VIZITĂ

Silviu Petcu, umorist

  • Data naşterii: 14 februarie 1961, Bacău.
  • Facultatea de Automatizări şi Calculatoare Iaşi.
  • În grupul Divertis din 1983.
  • 1983 – 1992 participant, alături de Divertis, la realizarea Serbărilor Mării şi ale Zăpezii; după 1990 pasiunea devine loc de muncă. 

"Din păcate istoria Divertis s-a terminat în vara lui 2008. Că a continuat cu două formaţii care se numeau Divertis, n-a mai însemnat acelaşi lucru", susţine Silviu Petcu
25 de ani membrii Grupul Divertis
au stat împreună. Două sezoane după aceea scriau la fel

Citiți și:

  • RUPTURA DIVERTIŞILOR. Cum s-a destrămat cel mai mare grup de umor din istoria României după o prietenie de 30 de ani

Accesează: