În calendarul creştin ortodox sunt Sfinţii: Chiriac, Iulita, Iosif din Tesalonic, Vladimir, Luminătorul Rusiei.

 

M-aş repezi să zic că Vladimir Vladimirovici Putin îşi sărbătoreşte onomastica, dar nu ştiu dacă este la fel în calendarul pravoslavnic, cel al Patriarhiei Ruse. Ei, dacă mai trăia dadia, bunicul lui Vladimir Vladimirovici, bucătar al lui Lenin şi Stalin, ce mai petrecere i-ar fi făcut nepoţelului ţar!

În ”Kalendar” este Ciurica, Chiriac Şchiopul, Ziua Femeilor, Circovii Mărinei.

Sunt sărbători vechi feminine, poate de douăzeci de mii de ani, ale zeiţelor Kibele, Semele şi cabira Axiokersa, moştenite de traci, geţi şi daci de la agatârşi, cabiri şi pelasgi, probabil, dacă nu chiar de la dolicocefalii (cu capul lung) cei misterioşi, numiţi uneori hiperboreeni, care au locuit prin toată Europa zeci, sute de mii de ani înainte de sosire brachicefalilor (cu capul rotund) indo-europeni.

Şi în ziua de astăzi, în prezent, serbarea folclorică se ţine tot trei zile, după numărul zeiţelor pământului, rodului şi a iubirii. Obiceiul lupilor, al dacilor!

Se spune că astăzi, 15 iulie, este singura zi din an când o femeie poate să-şi bată bărbatul (Speranţia). Nu se împrumută, nu se dă nimic din casă.

Chiric Şchiopul cine să fie? Vechiul nostru prieten Lupul Şchiop, care se alintă şi el pe lângă zeiţe, că îi este şi lui drag să fie iubit şi mângâiat!

După cum se spune în popor: "Să te ferească Dumnezeu de bătaia chiorului şi de dragostea şchiopului, ori de omul însemnat, să-ţi tai poala şi să fugi!" (Pamfile, pagina 108).

Multă lume nu mai ştie tradiţia, lumea şi-a tăiat rădăcinile şi se miră de ce nu merge bine!

Timpul trece, grijile rămân, dar noi nu trebuie să facem din asta o tragedie, niciodată, pentru că aşa a fost lăsat. Există o filosofie superioră, divină, peste foşgăiala intereselor nostre mărunte!

Dar, doream să vă informez, dragi lupi, padawani și hobbiți, că, exact acum patru ani, pe 15 iulie 2012, s-a lansat și postat pe YouTube un video, un K-pop, o ”melodie” a coreeanuli PSY, anume ”Gangman Style”. În prezent, la 15 iulie 2016, are peste 2,6 miliarde de vizualizări, fiind, de departe, primul. Următorul clasat, LMFAO, este la un miliard de voturi diferență. Adică fiecare al treilea om al planetei s-a uitat la producția coreanului. Bun, știind eu ce știu, nu este chiar așa, dar una peste alta, așa apare pe YouTube: peste 2,6 miliarde vizualizări!

Nu o să intru în amănunte, muzica este copie după LMFAO, iar videoul este plictisitor, plin de clișee, părerea lui Beyoncé – fata aia chiar știe muzică. Japonezii au fost primii care au respins ”producția” coreanului, nici nu a intrat în clasamentele lor. De o mediocritate perfectă, au spus ei.

Gangman Style” a prins la cei din lumea a treia, chinezii și indienii uitându-se cu sutele de milioane, pentru că este o șarjă la adresa modului de viață american și al celor care îl imită, bogații din sectorul Gangman al capitalei Seul. ”Dansul” este vechi de când lumea, o parodie ecvestră de cow-boy și un gest de învîrtire a lasoului.

De aici și până a fi votat de negr… sorry, afro-americanii din State nu a fost decât un pas. Ei sunt întotdeauna discriminați, nu, așa că sunt împotriva modului de viață american, cu, sau fără cai!

Am descărcat și eu ”producția” coreanului să văd ce le-a plăcut atâta la asiatici, mai puțin la japonezi. Am rezista să mă uit și să ascult de câteva ori. Muzica nu mi-a spus nimic, nu mi-a rămas nicio secvență în memorie, este de club, K-pop, dance, fără melodie și armonii. Clonă LMFAO, evident. Videoul m-a făcut să râd. Nu pentru că el era voit comic, dar nu era nimic original, nimic interesant. Singurul lucru interesant este PSY, coreeanul însuși. Când l-am văzut, am crezut că este fratele mai mic al lui Kim Jong Un, dictatorul din Nord. Sau, toți coreeni seamănă între ei?

Ce vrea să demonstreze acest lucru, dragi lupi, padawani și hobbiți? Că, dacă aveți ceva de vândut în Asia sau aiurea, trebuie să fie mediocru, hazliu și antiamerican!

Pentru că Forest Whitaker împlinește frumoasa vârstă de 55 de ani mă duc să caut, am pe undeva, ”Ghost Dog”, un film din 1999. Interesantă figură acest Whitaker, actor de clasă, regizor inspirat și producător generos!

Apoi o să visez colorat și utopic o lume unde ”Eine kleine Nachtmusik” a lui Mozart are peste trei miliarde de vizualizări. O să mă trezesc, poate, mâine, în cea mai bună dintre lumi, dar și cea mai mediocră în preferințele majorității, pentru că mâine este, în definitiv, o altă zi!

BERBEC Dimineața, în forul tău interior, nu eşti de acord cu multe. Dar, nu te enerva! Respectă jocul social şi nu fii neplăcut, încăpăţânat. Urmează-ţi interesele, cu eleganță și multă discreție! O zi de rutină, care te-ar plictisi dacă nu ar fi vestea de pe la ora prânzului. Ai ocazia sa-ţi faci ceva invidii in plus, daca vei relata cu lux de amanunte, in cercul prietenilor, ce ai mai citit în ultimul timp. Nu uita că într-o colonie cititul cărţilor este un obicei ciudat şi… rar! Trebuie să fii conservator şi să refuzi ceea ce nu este conform vederilor tale. Civilizat, cu politeţe, dar ferm!

TAUR Astăzi poţi aborda problemele tale materiale, situaţia financiară, cheltuielile şi veniturile. Încearcă să fii optimist, trebuie să găseşti soluţii, strategii, nu să intri în depresie! O zi foarte potrivita ca sa iei initiative curajoase, atat in domeniul tau de activitate, cât, mai ales, în domeniul banilor, al finanţelor tale. Păstrează-ţi calmul şi umorul mai ales în relaţiile de familie. Azi ai chef sa manânci ceva special. În lipsa unor alte satisfacţii, dar nu te păcăli singur ca poţi sa slăbeşti mâncând multă îngheţată!

GEMENI Nu mai poţi amâna, timpul te-a ajuns din urmă, este o zi importantă prin alegerile, deciziile, pe care trebuie să le iei. Atenţie, conjunctura este favorabilă doar în domeniul sentimental! Primele ore ale dimineţii nu prea îţi sunt foarte prielnice. Evident, cine se scoală de dimineaţă este obosit toată ziua, acesta este adevărul şi proverbul adevărat. Dar cu moderaţie, mai ales în relaţiile cu anturajul şi poate şi cu atenţie la toanele şefilor, vei evita neplăcerile. Veşti bune de departe. Vineri este o zi când toată lumea este sub presiunea gândului că „iar nu am făcut nimic săptămâna asta”, aşa că ceva trebuie să începi să faci astăzi! Măcar cumpărăturile săptămânale.

RAC O zi liniştită. Bucură-te de ea, pentru că zilele de pace sunt tot mai rare. Astăzi nu te lansa în proiecte colective, cu eforturi mari. Energia ta poate deveni o sursă de progres personal. Nu cheltui mai mult decât ţi se pare rezonabil. Nu întotdeauna un preţ mare înseamnă şi o calitate bună, am mai spus-o şi o să o repet mereu! Cu toate ca totul pare o mare comedie, sau un scenariu în repetiţie, care încă nu a fost bine montat, te complaci in continuare în jocul tău amoros. Pentru că, se pare, obişnuinţa este o a doua natură! Dar, trebuie neaparat să analizezi evenimentele din ultimul timp, sa tragi concluziile care se impun şi să iei imediat măsurile necesare.

LEU Discuții amicale, pe un ton amabil. O oază de normal, de pace, în lupta crâncenă din jungla de beton. Nu prea eşti de acord cu cei care spun că îţi delimitezi prea evident "teritoriul tău"! La serviciu sau acasă, seara, în societate încearcă să-ţi impui punctul de vedere prin paşi mici, dar repetaţi, renunţând la strategia, leoniană, dar păguboasă, mai ales astăzi: "totul sau nimic"! Sau, pentru latinişti: "Aut Caesar, aut nihil!" Nu te repezi, din nou, să faci promisiuni, chiar dacă inima ta bună şi generozitatea ta, alţii o numesc "sfântă naivitate" te împing de la spate. Şi, mai ales nu cataloga oamenii şi faptele!

FECIOARĂ Nu te pierde în detalii care îţi consumă timpul, realizează perspectiva obiectivă, pregăteşte-te pentru viitor! Cei din jurul tău îți solicită ajutorul, nu ești tu ”mama răniților”? Astăzi este o zi benefica semnării hârtiilor, contractelor, finalizarii înţelegerilor cu caracter legal, sau orice este legat de jurisprudenţă sau de negociere. Dimineaţa, de fapt, mai toată ziua, poţi să ceri o favoare sau o inlesnire de la anturaj, adică de la prieteni sau de la familie, pentru că la serviciu eşti aşa de ocupat că nu ai nicio şansa! Evită incidentele domestice şi nu supralicita, fii scurt în discuţiile cu anturajul, la serviciu, sau cu cei din jurul tău.

BALANŢĂ S-ar putea să-ți dai seama că ceva nu este în regulă, că ești pe o cale greșită. Timpul nu se întoarce înapoi iar absența unei persoane dragi îți aduce amintiri cu regrete și nostalgii. Permite lucrurilor să se aşeze singure şi nu interveni în nici un fel. Dar, nu te baga in chestiuni care nu te privesc, mai ales daca este viaţa personală a unui coleg. Astăzi, evită schimbarile bruşte de program şi mai ales nu lasa anturajul, chiar bine intentionat, sa te conduca si să-ti organizeze viaţa. După cum nici tu nu te băga prea mult în viaţa celor din jur!

SCORPION Nu te lăsa influenţat de bârfe. Te critică pentru că le e teamă de tine! Încearcă să aplanezi, ia-le covrigi, cafea, să nu muşte mâna care dă de mâncare! Dar, dacă nu înțeleg de vorbă bună… Experienţa acumulata, antrenamentul social, până la urmă, din discutiile avute in ultimul timp cu colegii şi cu rudele te avantajeaza sa fii elocvent şi să ai ultimul cuvânt. Este vorba de mimetism social, nu de cine ştie ce ce trăiri complexe, sau de tehnici psihice. Încerci să supravieţuieşti! Un coleg de la serviciu, sau unde activezi, iţi solicită ajutorul. Vezi exact despre ce este vorba să nu promiţi degeaba.

SĂGETĂTOR Ziua este densă şi obositoare, totuşi, primeşti o informaţie care îţi confirmă că eşti pe drumul bun. Către o vacanţă plăcută, sau către un succes profesional, ai liberul arbitru să decizi! Ai un program aglomerat, cu multe de făcut, dar astazi este bine sa vorbeşti mult fără să spui mare lucru şi să nu iei decizii importante. Astăzi, nu-ţi stabili niciun program, în aparenţă. Lasă lucrurile să se întâmple. Nu ai frică, păstrează speranţa şi portile succesului sunt larg deschise pentru tine. Continuă să perseverezi pe drumul actual!

CAPRICORN Definește-ți bine scopurile, timpul trece repede, zboară. Pregătește-te pentru ce este mai greu, ca să-ți fie mai ușor! Nu exagera cu cheltuielile săptămânale, de vineri, fii mai cumpătat! Iluziile pe care ţi le-ai facut in ceea ce privea pregatirea şi performanţa unor persoane din anturajul tau se spulberă azi ca fumul de ţigară! In orice caz, trebuie sa dai dovada de discretie, diplomatie si eleganta. Conjunctura se schimbă, situaţia se schimbă, oamenii se schimbă, aşa că poţi avea, în viitor, o perspectivă mai bună.

VĂRSĂTOR Ești confuz, obosit și nu ai chef de nimic. Cei apropiați îți pot cere mai multă prezență, mai multă implicare. Răspunde-le că ai doar o zi mai proastă și că o să te revanșezi în weekend! Mercur este afectat față de zodia ta aşa că poţi să ai o mulţime de ocazii de care să-ţi fie ciudă, să le regreţi mai târziu. Conjunctuta astrologică nu este foarte prielnică in abordarea de către tine a unor persoane din sfera autoritaţii publice. "Omul de la ghişeu", acest Bau-Bau al oamenilor obişnuiţi şi în special al micilor întreprinzători. Aşa că lasă pe săptămâna viitoare, dacă poți și termenele îți permit!

PEŞTI Astăzi poţi avea o discuţie importantă, crucială. Clarifici unele situaţii şi ştii cum stai, la ce să te aştepţi. Conjunctura indicată să renunţi la persoanele care te-au înşelat, sau mințit! Nu face eroarea fatala sa-ti subestimezi duşmanii, mai ales in dragoste, pentru că dacă calci pe dinţii greblei, te lovește coada în cap! Doar suntem o naţiune de ţărani şi fiecare avem o greblă virtuală! Pe de altă parte, domneşte o mare tensiune în legătură cu nişte teste sau examene, nişte praguri, obstacole, termene sau plecarea în concediu. Schimbarea care pare că are loc în sufletul tău este doar de suprafaţă, de fapt, răspunzând unor comandamente sociale.