Evenimentul Zilei > Actualitate > Sfatul EFOR: invadaţi-l pe Avocatul Poporului cu petiţii pentru respectarea Constituţiei. Le va ignora pe toate?
Sfatul EFOR: invadaţi-l pe Avocatul Poporului cu petiţii pentru respectarea Constituţiei. Le va ignora pe toate?

Sfatul EFOR: invadaţi-l pe Avocatul Poporului cu petiţii pentru respectarea Constituţiei. Le va ignora pe toate?

Instituţia Avocatului Poporului, fundamentală într-un stat de drept, a intrat de câteva zile, într-un non-combat demn de lumea a treia. Noul şef al instituţiei este fost senator PSD şi nu vede nimic interesant în ce se întâmplă în jurul lui în ultimele zile.

ONG-ul Expert Forum (EFOR) a sesizat Avocatul Poporului cu privire la neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă privind reorganizarea Curţii Constituţionale.

Membrii EFOR se întreabă dacă noul Avocat al Poporului, Valer Dorneanu, fost senator PSD, va ignora această sesizare, existând informaţii că s-au adunat sute de petiţii la această instituţie, în ultimele zile, şi cărora nu li s-a dat curs.

„Expert Forum consideră că acţiunile Guvernului prin care a fost emisă şi publicată în Monitorul Oficial OUG 38/4 iulie 2012 sunt iresponsabile şi neconstituţionale”, se arată în sesizare.

Reprezentanţii societăţii civile consideră că legea şi aplicarea Constituţiei nu sunt opţionale pentru instituţiile statului sau un lux pentru cetăţeni, astfel că îi solicită lui Valer Dorneanu să atace la Curtea Constituţională Ordonanţa emisă de Guvern. 

„Solicităm şi altor cetăţeni îngrijoraţi de stabilitatea democraţiei şi de constituţionalitatea legilor în România să se adreseze Avocatului Poporului, pentru a sesiza Curtea Constituţională cu privire la neconstituţionalitatea acestei ordonanţe şi a altor acte similare emise de Guvern”, spune, în final, Laura Ştefan, expert anticorupţie în cadrul EFOR.