Cateva cotidiene au publicat articole jenante in apararea unor personaje aflate in corzi.
Dezvaluirile din "Evenimentul zilei" dau paine mai multor gazete. Ele au acordat cu generozitate spatiu publicistic unor contra-anchete, ignorand regulile de baza ale jurnalisticii.
Scandalul de spionaj si tradare al carui protagonist este Dorinel Mucea s-a bucurat, in ultimele doua zile, de o "atentie" sporita. Ziarul lui Dinu Patriciu, "Adevarul", il transforma pe Mucea din tradator in patriot. "Jurnalul National", publicatia lui Dan Voiculescu, sustine ca nu exista infractiunile pentru care este acuzat Mucea.
"Gandul", ziarul condus de Cristian Tudor Popescu, il disculpa pe omul de afaceri Razvan Petrovici cu comunicatele emise de ministrul Stroe, tocmai cel suspectat ca l-a sprijinit.
Viziunea "Adevarul"
"Tradarea lu’ peste!" "Dorinel Mucea a fost, fara indoiala, cel mai dispretuit personaj al sezonului. Presa a fost inundata "pe surse", desigur, cu informatii menite sa convinga in privinta temeiniciei probatoriilor aflate in "Dosarul tradarii".
Din studierea documentelor aflate la dosar si a celor obtinute prin mijloace proprii se desprinde o alta realitate. Una care il pune pe Dorinel Mucea in postura unui inalt functionar care si-a indeplinit datoria.
Ba chiar mai mult decat atata, a reusit, mai mult pe cont propriu sa determine o crestere cu 100.000.000 de euro a pretului de achizitie a pachetului majoritar de actiuni detinute de statul roman la SC Electrica Muntenia Sud SA.
Dorinel Mucea i-a determinat sa-si creasca oferta financiara in faza a doua a licitatiei, chiar pe cei de la ENEL SpA, castigatorii primei faze. Culmea, a scos un pret mai mare de la firma pe care este acuzat ca a favorizat-o tradandu-si patria." ("Adevarul", 17 ianuarie 2007, articol semnat de redactorul-sef adjunct Mirel Curea)
Viziunea "Jurnalul National"
"100.000 de euro pe zi" "Arestat in faimosul dosar "Tradare si spionaj", orchestrat de procurorul Ciprian Nastasiu, cel care a sustinut in instanta elibe-rarea lui Omar Hayssam, Dorinel Mucea se adreseaza CEDO.
Plangerea fostului artizan al privatizarilor energetice, prezen-tata in exclusivitate de "Jurnalul National", invoca inexistenta probelor impotriva sa si a infractiunilor imputate de procurori. Mucea cere statului daune de pana la 100.000 de euro pentru fiecare zi de arest.
(...) Mucea este de parere ca formatia sa de intelectual, conduita si aprecierea profesionala de care se bucura pe plan international (pentru rolul pe care l-a avut in reformarea sistemului energetic), precum si implicarea sa oficiala pentru prima data intr-o cauza penala nu au cum demonstra ca trebuie cercetat in stare de arest.
(...) Dat fiind ca nici unul dintre documentele invocate de Parchet nu poarta amprenta secretului de stat, iar "securitatea economica" nu s-a inventat inca in legislatia privind siguranta nationala, rezulta ca procurorii si-au arogat cu de la sine putere dreptul de a da un continut propriu notiunii de "periclitare a securitatii statului". ("Jurnalul National", 18 ianuarie, Victor Ciutacu)
Precizare EVZ. Semnatarul articolului, Victor Ciutacu, este redactor-sef adjunct la "Jurnalul National". El a fost, o vreme, seful lui Dorinel Mucea, potrivit declaratiei sale pe postul Antena 3. Victor Ciutacu a fost consilierul fostului ministru PSD al privatizarii, Ovidiu Musetescu.
Dezvaluirile EVZ
Marea privatizare, cu mafie si tradare
"Stamen Stantchev a realizat mai multe intalniri personale, in afara cadrului oficial, cu Dorinel Mucea si Codrut Seres, in scopul obtinerii unor informatii despre eventualele demersuri pe canale neoficiale derulate de reprezentantii firmelor concurente, obiectivul vizat fiind acela de impunere a sa ca unic "intermediar" cu autoritatile romane, in calitate de persoana de contact detinatoare a parghiilor subterane de influentare a deciziei finale a Comisiei de licitatie" (rezolutia DIICOT).
"1,5 miliarde de euro pierduti la vanzarea Petrom! Oficialii romani au avut la indemana toate instrumentele pentru a evalua corect pretul rezervelor de petrol, insa nu au facut-o." (EVZ, 22 noiembrie 2006, Marius Draghici) Dorinel Mucea, mana dreapta a privatizarilor lui Dan Ioan Popescu, fostul ministru al industriilor si comertului, are un trecut nebulos si o avere impresionanta: (...) sapte-case, terenuri si juma’ de milion de dolari in cont". (EVZ, 14 noiembrie, Marius Draghici)
"GANDUL"
"Baloane de sapun" "Seful Secretariatului General al Guvernului, Radu Stroe, s-a grabit sa faca urmatoarele precizari: "Nu s-a vandut nici unul dintre cele doua obiective administrate de RAAPPS, respectiv Complexul Agrozootehnic Vlasia si terenul situat in Bdul Expozitiei. Nu s-a incheiat nici un contract de asociere in participatiune, inchiriere, locatiune sau concesiune pentru aceste obiective. Tot circul facut de fosta consiliera prezidentiala a lui Traian Basescu a fost pentru un acord de principiu dat de Consiliul de Administratie al RAAPPS." ("Gandul", 18 ianuarie, Maria Manoliu)
Dezvaluirile EVZ "Ce n-a furat PSD fura gasca PNL!"
Afaceristul Razvan Petrovici, omul de casa al PNL, a pus mana pe Complexul Moara Vlasiei si pe un teren in Bulevardul Expozitiei. Doua firme off-shore detinute din umbra de afaceristul Razvan Petrovici au obtinut de la RAAPPS controlul asupra Complexului Moara Vlasiei, situat in zona Snagov, si a unui teren in Bulevardul Expozitiei din Capitala. Valoarea terenurilor vizate este uriasa, de 339 de milioane de euro.
Manevra a fost consfintita in ultima jumatate de an de conducerea liberala a RAAPPS si de cea a Secretariatului General al Guvernului." ("Evenimentul zilei", 16 ianuarie, Emilia Sercan)