Deşi majoritatea pârtiilor din ţară, fie că vorbim de Azuga, Predeal, Sinaia sau de staţiuni din vestul ţării, Straja, Rânca, sau din nord, în Maramureş, sunt dotate cu atât cu tunuri de zăpadă, cât şi cu instalaţie de nocturnă, turiştii lipsesc de la munte. "Dacă temperaturile nu au coborât sub 0 grade Celsius, atunci nu s-au putut porni tunurile", a spus pentru EVZ Dragoş Răducan, vicepreşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR). Aşa se face că, în primele zile din an au fost cu 80% mai puţini vizitatori decât anul trecut în aceeaşi perioadă, din cauza lipsei zăpezii.
Situaţia scoate la iveală o mulţime de probleme din sector. Cum ar fi, preţurile mari. Dragoş Răducan spune că, faţă de preţurile practicate de Revelion, tarifele hotelierilor au scăzut şi cu 60%, dar pachetele nu se vând. "La hoteluri de două stele cazarea este 30- 40 de lei, la trei stele – 60 -80 de lei, iar la patru stele tariful este de 120 de lei pe noapte, cu mic dejun inclus", a spus Răducan. El admite că, de Revelion, când un sejur de câteva zile pentru două persoane a costat peste 1000 de euro, tarifele au fost piperate. "Dacă există cerere…".
Metehne vechi
Preţurile din hotelurile de pe Valea Prahovei îl contrazic, însă, pe reprezentantul patronal. Hotelurile de trei stele au acum tarife de peste 200 de lei pe cameră, iar cele de patru stele de peste 300 de lei.
Valea Jiului este ceva mai ieftină, dar nu cu mult. Hotel Straja, de patru stele, din staţiunea cu acelaşi nume are pentru camerele duble tarife de la 220 la 400 de lei. Deşi nu sunt turişti, preţurile nu sunt negociabile. "De abia după 15 februarie…", ni s-a spus. Tunurile de zăpadă au fost pornite, dar stratul nu depăşeşte 10 cm. Ieri, doar câţiva turişti erau pe pârtie.
Rezistenţă la ieftiniri
Nici programele sociale nu sunt agreate. "O săptămână la munte", lansat an de an de FPTR pentru a încuraja turismul extrasezon, nu a mai demarat în toamnă, deoarece hotelierii nu s-au arătat interesaţi. O săptămână de cazare la un hotel de patru stele, cu mic dejun inclus, costa circa 400 de lei, în program, de două sau trei ori mai puţin decât tarifele practicate de hotelieri în mod normal.
Lipsa turiştilor este cauzată şi de absenţa investiţiilor. Multe hoteluri nu oferă alternative de petrecere a timpului liber, în afara celor facilitate de sezon (schi etc). Dragoş Răducan spune că investiţiile sunt greu de realizat. Fondurile europene se atrag greu. Cei care au făcut mari eforturi, au reuşit însă şi pe baza creditelor. "Centru spa avem de mult în hotel, iar recent am făcut o modernizare amplă, prin credit", ne-a spus Teodor Morar, director general al Hotelului Parc, din Moneasa. Gradul de ocupare este de 30% acum, în extrasezon, iar din aprilie creşte spre 60 – 70%. Deşi este o staţiune balneo-climaterică, Moneasa începe să aibă dotări de staţiune de schi, autorităţile anunţând construcţia câtorva pârtii.
Doar 20.000 turişti
Dragoş Răducan se aşteaptă ca, la finele lui ianuarie, la munte să fi ajuns doar 20.000 de turişti înregistraţi în unităţile de cazare omologate, faţă de 100.000, într-un sezon normal. Cu toate astea, pierderile din prima lună pot fi acoperite lejer, dacă vremea va fi favorabilă în restul anului, aşa încât anul turistic să fie unul bun. Dacă sezonul de vară este bun, de exemplu, într-un singur weekend vin pe litoral 100.000 de turişti.