Astazi impreuna cu editia de print a "Evenimentului zilei" primiti si DVD-ul cu filmul "Gosford Park" pentru numai 5 lei.
O galerie de mari actori defileaza cu gratie in “Gosford Park”, spre deliciul spectatorilor de film rafinati.
In filmul “Gosford Park”, distribuit pe DVD astazi impreuna cu “Evenimentul zilei”, pe parcursul unui weekend la tara, in Anglia anilor ‘30, conflictele mocnite ies la suprafata, clasele sociale se amesteca si lucrurile ajung pana la o crima inspaimantatoare, care trebuie rezolvata de un inspector de politie flegmatic si de ajutoarele lui. Filmul, regizat in 2001 de Robert Altman, are in distributie mari actori: Maggie Smith, Kristin Scott Thomas, Clive Owen, Helen Mirren, Alan Bates, Derek Jacobi.
Dupa ce a avut premiera absoluta pe 7 noiembrie 2001, in cadrul Festivalului International de Film de la Londra, filmul nu a fost ocolit de premii, doavada a aprecierii de care s-a bucurat, primind chiar si un Oscar si inregistrand in final nu mai putin de 26 de distinctii castigate si, in plus, 49 de nominalizari. Premiul Oscar l-a castigat pentru scenariul original scris de Julian Fellowes, iar la editia din 2002 “Gosford Park” a mai avut inca 6 nominalizari, deloc oarecare: pentru cel mai bun film, cel mai bun regizor, doua pentru actrita in rol secundar (Helen Mirren si Maggie Smith), scenografie si costume. Filmul a mai castigat, printre altele, BASTA pentru cel mai bun film britanic si Globul de Aur pentru cel mai bun regizor (Robert Altman), si a avut nenumarate nominalizari.
Nelimitat de viril
Castingul filmului “Gosford Park” este supraincarcat cu vedete, in acelasi timp actori de o incontestabila calitate, dupa tipicul obisnuit al filmelor semnate de Robert Altman, mai ales incepand cu anii ’90. Daca toti actorii fac un rol consistent, fiecare interpretandu-si cu brio bucata de partitura care-i revine, “Gosford Park” a servit de trambulina mai ales lui Clive Owen, care-l joaca pe tanarul Robert Parks, mai putin cunoscut atunci, iar acum fiind unul dintre cei mai de succes actori britanici contemporani.
Descris de specialisti ca avand un stil de joc de o “virilitate neinduplecata”, cu o voce dramatica de bariton, Clive Owen s-a nascut pe 3 octombrie 1964, intr-un mic comitat englez, si si-a inceput cariera de actor inca de la varsta de 13 ani, dar abia anii 2000, in care actorul a irumpt pe firmamentul starurilor, i-au adus consacrarea, urmata de un succes urias.
Recent, actorul a intrat in clasamentul select al superstarurilor britanice care fac o figura frumoasa la Hollywood, fiind si in gratiile producatorilor americani, cu filme precum franciza de succes “Sin City” (2005). Printre cele mai populare roluri ale sale se numara cel al Regelui Arthur, in productia omonima din 2004, si cel al fugarului, initial jem’enfichist, dar mai apoi convins de responsabilitatea sa asupra viitorului umanitatii, din SF-ul avertisment “Children of Men” (2006), unde o are drept partenera pe compatrioata noastra Oana Pellea.
Noul James Bond?
In 1997, Clive dadea lovitura pe scenele londoneze cu rolul Dan din “Closer”, o privire cinica si de o cruzime greu de suportat asupra lipsei de substanta a relatiilor eroto-sexuale din lumea contemporana. “Closer” este, pana acum, se pare, si cel mai tare rol al sau de pe marele ecran, unde il interpreteaza pe Larry, celalalt personaj creat de Patrick Marber, in versiunea cinematografica din 2004 semnata de veteranul (cu “antecedente” stralucite, precum “Carnal Knowledge”) Mike Nichols. Dincolo de duritatea sa cinica, filmul, desi transpune o piesa de teatru, este o bijuterie cinematografica, iar Clive Owen a fost nominalizat pentru performanta sa, la categoria rol secundar, la Oscar si la BAFTA, printre altele. Povestea nu are decat patru personaje, doi barbati care le schimba pe cele doua femei pe rand, dar este o stralucita ilustrare a ideii de sorginte wilde-iana “Love is Hell”. Un amanunt savuros despre Clive Owen: este un fan atat de mare al lui David Bowie incat, in anii ’70, cand artistul isi schimba stilul si infatisarea la fiecare album, la randul lui isi re-vopsea, de fiecare data, parul in culoarea celui al lui Bowie din acel moment! In prezent, sunt asteptate cu mare interes interpretarile lui Owen din “Elizabeth: The Golden Age”, unde-l joaca pe Sir Walter Raleigh, si din “Sin City 2”. Multa lume il considera pe Clive Owen interpretul ideal pentru James Bond si il impinge de la spate sa preia rolul.
O “servitoare”, de doua ori regina
Mai semnalam si prezenta, in “Gosford Park”, a lui Helen Mirren, in rolul (strans legat de cel al lui Clive Owen, o sa vedeti in film cum) al lui Mrs. Wilson, “housekeeper”-ita care conduce cu mana de fier armata de menajere. Marea actrita, acum in varsta de 62 de ani, care interpreteaza aici un personaj din “tabara” servantilor, fie ea si sefa, o va interpreta peste cinci ani pe insasi... actuala regina Elisabeta a Marii Britanii, in filmul “The Queen” de Stephen Frears, care va fi distribuit foarte curand pe DVD de “Evenimentul zilei”. Cu un an inainte, in 2005, o interpretase, intr-un film TV, pe... regina-fecioara Elizabeth I, reusind astfel o pereche de roluri greu de egalat.
CE SPUN VEDETELE
Ironie fina
Briana Caragea, printesa. Am vazut cu mare placere filmul “Gosford Park” acum mai multa vreme si pot sa spun ca este unul dintre filmele care te tine, sa zic asa, lipit de scaun. Daca il vezi pe DVD, asa cum inteleg ca este acum cazul cititorilor EVZ, il vezi, cu siguranta, de la cap la coada, dintr-o bucata; nu mai iti vine sa te ridici sa-ti faci un sandvis. Pe mine personal ma enerveaza pauza publicitara la televiziune si, nu numai din acest punct de vedere, vizionarea pe DVD prezinta un mare avantaj.
Cosmin Covei, cantaret (“Tapinarii”). Am vazut acest film, ca si multe altele din cele semnate de Robert Altman de-a lungul timpului. Faptul ca sunt si regizor de film ma obliga oarecum la o privire mai atenta. “Gosford Park” pastreaza multe dintre caracteristicile care l-au facut celebru si apreciat pe regizor, iar in plus, Altman paraseste teritoriul sau predilect – societatea americana contemporana – si se “aventureaza” intr-un timp si spatiu mai putin batute, de-a lungul filmografiei sale: Anglia interbelica.
Cristina Corciovescu, critic de film. “Gosford Park” este un film tipic pentru Robert Altman, la fel de putin film politist cum era “MASH” film de razboi. Gata intotdeauna sa sfredeleasca in inima lucrurilor, Altman este interesat de personaje si de relatiile dintre ele, de jocul aparentelor si al esentelor, de paralela dintre diferite lumi: americani – britanici sau stapani – slujitori. Ironia sa este fina si adesea insidioasa, iar gustul sau tradus in scenografie si imagine este desavarsit.
Cititi si: