Sex in scoala: "Jurnalul unui scandal"

Sex in scoala: "Jurnalul unui scandal"

Multasteptatul roman "Jurnalul unui scandal"/"Notes on a Scandal", scris de englezoaica Zoe Heller in 2003, va aparea, saptamana aceasta, in librariile romanesti.

Cartea este celebra pentru ca a stat la baza unui film de mare succes atat la public, cat si la critica. Sub titlul „Jurnalul unui scandal”, filmul a rulat si in cinematografele romanesti in primavara acestui an.

Regizat de omul de teatru si film Richard Eyre (autor, printre altele, al unor pelicule ca „Iris” si „Stage Beauty”), filmul a primit, la editia Oscarurilor din acest an, nu mai putin de patru nominalizari.

Povestea seamana ca doua picaturi de apa cu cea damboviteana a elevului Ralph si a profesoarei Corina Vasile; numai ca nu mai avem de-a face cu o „otevizare”, ci cu o tratare serioasa. Ralph-ul britanic nu se mai sinucide, dar profesoara adultera sufera oprobriul public, mai ceva decat Corina Vasile a noastra, si se alege cu o condamnare penala. Adevaratul monstru nu este insa educatoarea care cedeaza imboldurilor libidinale, ea fiind de altfel initial hartuita sexual destul de intens de asa-zisul „copilandru”, ci prietena ei mai in varsta, Barbara (Judi Dench), cea care o si denunta, victima a singuratatii si inclinatiilor homofile, care ar vrea s-o pastreze pe atragatoarea sa colega, Sheba (Cate Blanchett), numai pentru ea.

Ne puteți urmări și pe Google News

In postfata, traducatoarea Luminta Marcu are pareri mai ales critice fata de ecranizarea cartii: „Ceea ce pierde filmul sunt tocmai nuantele psihologice ale cartii si tulburatoarea ei lipsa de finalitate”; „Chiar daca filmul e mai acut si produce frica aproape ca unul de groaza, cartea este adevaratul thriller psihologic”.

Volumul este editat in colectia „Biblioteca Polirom”.