Evenimentul Zilei > Actualitate > Servicii consulare de programare pentru ROMÂNII din STRĂINĂTATE
Servicii consulare de programare pentru ROMÂNII din STRĂINĂTATE

Servicii consulare de programare pentru ROMÂNII din STRĂINĂTATE

Românii din străinătate beneficiază de astăzi de servicii consulare în baza programărilor online realizate prin intermediul platformei eConsulat.ro.

Solicitările de servicii consulare se vor transmite de pe un cont electronic personal şi scurtează timpul de aşteptare şi de prelucrare a documentelor.

Autorităţile consideră că noile servicii consulare de programare pe internet facilitează realizarea documentelor pentru cetăţenii români din străinătate.

Consulul României la Madrid, Irina Marin, explică modalitatea de folosire a platformei eConsulat.ro: ”Marea majoritate a cetăţenilor nu deţin încă un cont pe această platformă. Ca atare, vor trebui întâi să îşi creeze un cont, după care vor primi un mail de confirmare pe adresa de mail, unde vor trebui să activeze contul”.

După mulţi ani, se elimină deplasările repetate la consulate, deoarece informatizarea sistemului permite o verificare în prealabil a documentelor.

”Totul decurge foarte simplu. Cetăţenii îşi vor alege serviciul consular. Să ne încarce documentele pe care le deţin, asta este recomandabil, să vedem să nu fie erori în acte, să vedem că au toate documentele necesare şi după ce le-am previzualizat, primesc un mesaj în care îşi aleg ei data şi ora la care să vină la consulat”, a declarat Irina Marin pentru radiuol public.

Platforma eConsulat.ro oferă atât informaţii privind toate serviciile consulare prestate de consulatele României în străinătate, cât şi suport pentru folosirea acestei proceduri, cu exemple video pentru utilizarea sistemului.