Acuzaţiile

Într-un document juridic, guvernul american afirmă că entităţile ruse au intervenit în procesele politice din SUA, inclusiv în alegerile prezidenţiale din 2016, începând din 2014, arată Reuters. Unii inculpaţi s-au dat drept americani şi au comunicat cu persoane din cadrul campaniei lui Donald Trump care nu bănuiau nimic. 

Mai mult, în raport se arată că cei acuzaţi s-au folosit de social media pentru a sprijini campania lui Donald Trump şi au deschis platforme online unde au lansat mesaje de discreditare a candidatei Hillary Clinton.

Donald Trump a reacţionat imediat pe Twitter, unde a negat totul. Mai mult, a spus că nu a existat nici o legătură între Rusia şi echipa sa de campanie.

Reacţia Rusiei

Ministrului de Externe, a declarat  că toate aceste acuzaţii sunt nefondate: „Ştiţi prea bine că nu comentez, fiindcă fiecare poate publica ce vrea. Vedem cum acuzaţiile, declaraţiile, afirmaţiile se înmulţesc. Aşa că până nu vedem probele, restul sunt vorbe goale, îmi cer scuze pentru acest limbaj mai puţin diplomatic”, a declarat Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, notează unimedia.info.

Strategia ruşilor

Obiectivul strategic al celor implicaţi  era dezbinarea sistemului politic american. Ruşii au organizat mitinguri politice, au cumpărat publicitate politică şi s-au afişat ca membri ai unor grupuri populare americane. În vara lui 2016, inculpaţii au început să promoveze în mediile sociale,inclusiv prin reclame pe Facebook, acuzaţii de fraudă electorală împotriva Partidului Democrat. După ce au apărut informaţii că Facebook colaborează cu procurorul special Mueller, inculpaţii au început să distrugă probe pentru a îngreuna ancheta, se mai arată în actul de acuzare, notează Reuters.