Serele Pipera, o alta pomana imobiliara marca RAAPPS

Serele Pipera, o alta pomana imobiliara marca RAAPPS

O alta proprietate de valoare a statului, Serele Pipera, a fost data de RAAPPS printr-un contract de asociere in participatiune.

Terenul de 26 de hectare, situat in una dintre cele mai vanate zone imobiliare din nordul Bucurestiului, a ajuns in administrarea firmei Leader International, patronata de un apropiat al lui Gigi Becali.

Acum doua zile, dupa ce EVZ a dezvaluit felul in care RAAPPS se pregatea sa plaseze Complexul Moara Vlasiei si un teren din Bulevardul Expozitiei catre doua firme off-shore din Cipru, Secretariatul General al Guvernului a blocat demersul, iar directorul RAAPPS a fost suspendat.

Masurile luate de Secretariatul General al Guvernului (SGG) au vizat exclusiv obiectivele care au facut subiectul anchetei de presa, nu si celelalte contracte paguboase pentru stat incheiate de RAAPPS.

Ne puteți urmări și pe Google News

Una e teoria, alta e practica

"Seful executivului a subliniat, in repetate randuri, ca toate contractele trebuie atribuite de institutiile publice prin proceduri transparente, in urma organizarii de licitatii publice, si considera ca aceasta procedura trebuie respectata si de RAAPPS", sustinea premierul Calin Popescu-Tariceanu, prin vocea Biroului de presa, acum doua zile.

Astazi, prezentam un nou exemplu ca in ultima jumatate de an, dupa instalarea la sefia RAAPPS a liberalului Adrian Dumitru, atribuirea contractelor fara licitatie publica devenise obiceiul casei.

La sfarsitul anului trecut, RAAPPS a atribuit Serele Pipera firmei Leader International, patronata de Horia Culcescu, un apropiat al lui Gigi Becali. Protocolul de Stat nu a facut licitatie publica, ci a incheiat un contract de asociere in participatiune pentru 15 ani.

Interesant este ca in octombrie 2004, pe vremea guvernarii PSD, s-a organizat o licitatie publica pentru vanzarea Serelor Pipera, care s-a suspendat fara a mai fi reluata. Pretul dorit la vremea respectiva de institutia statului a fost mult subevaluat: 2.200.000 de euro. Pretul real era de peste cinci milioane de euro.

Aprobare de la SGG Acum, in zona Serelor Pipera un metru patrat de teren se vinde cu 500 de euro, ceea ce ridica valoarea proprietatii la nu mai putin de 13 milioane de euro. Curata coincidenta, tot 13 milioane de euro ar trebui sa investeasca si Horia Culcescu in sere, conform intelegerii cu RAAPPS-ul.

"Scopul a fost de a face o investitie de circa 13 milioane de euro in doi ani, incepand de anul acesta. Nu stiu pretul la care a fost evaluat terenul, dar sigur face milioane de euro", ne-a declarat Horia Culcescu.

Pentru incheierea acestei afaceri fara licitatie, Secretariatul General al Guvernului, condus de liberalul Radu Stroe, a aprobat si semnat nota de fundamentare.

Ieri, nu am primit niciun punct de vedere de la ministrul delegat Radu Stroe sau de la Biroul de presa al acestuia, in ciuda insistentelor noastre. Nici RAAPPS nu a dorit sa faca vreo declaratie.

Acum doua zile, Corpul de Control al primului-ministru era sesizat de Calin Popescu-Tariceanu pentru a face un raport despre contractele de asociere in participatiune incheiate de RAAPPS pentru Complexul Moara Vlasiei si terenul din Bulevardul Expozitiei.

Intrebarea este de ce nu s-a cerut un control asupra tuturor contractelor incheiate in acest fel, dar si despre felul in care au fost instrainate si alte proprietati ale statului, in special casele si terenurile.

IN FAMILIE

Nasul Gigi si finul Horia

Horia Culcescu sustine ca nu are nicio legatura cu Gigi Becali. Cel putin pentru moment: "Il cunosc pe domnul Gigi Becali. El spune ca atunci cand ma insor o sa ma cunune".

Totusi, recunoaste ca ii spune "nasul": "Sa nu va ganditi ca pot sa fiu influentat de cineva din Romania, chiar si de Gigi Becali, care este nasul meu. Ca eu nu ii spun Gigi si ii spun nasul, aia e altceva. Asa ii spun eu cand ne intanim, o data la doua saptamani, o data pe luna". Gigi Becali ne-a confirmat ca ii va fi nas lui Culcescu: "Cand se va insura o sa-l cunun eu".

Patronul de la Leader International mai spune ca are cel mai mare holding din Europa de horticultura: "Dumneavoastra credeti ca in spate e Gigi Becali, dar nu e. Eu am un mare potential economic si financiar".

BERCENI

Secrete de sera

Horia Culcescu, proaspatul patron de la Serele Pipera, a preluat in urma cu cinci ani, de la Ministerul Agriculturii, si Serele Berceni. Aici s-a dezvoltat comert agricol cu iz european.

In "gospodarie" se intra doar anuntat de la poarta de agenti de paza care te noteaza pe caiet cu ora si data. Pe stalpi, din loc in loc, camere video te cauta la orice pas. Angajatii de aici l-au luat pe "nu stim nimic" in brate, dar se mai trezesc uneori zicand ceva de sere daramate si teren vandut.

"S-au daramat sere ca sa se vanda teren pe aici?", e intrebarea la care paznicul din fata mea se gandeste lung si spune ca doar "pe undeva, prin spate". Prin spate, birouri si un schelet metalic, un gen de hala. La "domnul Horia", cum ii spun unii angajati patronului Horia Culcescu, nu se ajunge. "E plecat in tara".

Ca sa fotografiezi printre legumele omului de afaceri trebuie acordul directorului Berser, care te trimite la doamna Vlad, director general la Leader International.

Luminita Vlad vorbeste despre pericolul urbanizarii: "Aici, nu, nu se construieste nimic... Poate mai incolo, pe partea cealalta e un complex rezidential".

Zice ca e ingrijorata si ea de urbanizarea asta care se extinde, dar ca ei vor sa faca legume ca la tara si sa se dezvolte european. Serele lui Culcescu se intind de-o parte si de alta a Bulevardului Metalurgiei si se rup brusc in gard cu Cimitirul Eternitatea. (Andrei Udisteanu)