Serbia şi Kosovo: ultima confruntare, la Haga

Serbia şi Kosovo: ultima confruntare, la Haga

Avizul consultativ dat astăzi de CIJ în privinţa legalităţii independenţei Kosovo ar putea relansa negocierile dintre cele două părţi.

Curtea Internaţională de Justiţie (CIJ) urmează să prezinte astăzi, după mai bine de un an şi jumătate de la depunerea sesizării de către Belgrad, avizul său consultativ privind legalitatea independenţei unilaterale proclamate la Priştina, în februarie 2008.

Ambele părţi speră că decizia va înclina balanţa în favoarea lor, deşi experţii în drept internaţional susţin că instanţa de la Haga va emite un aviz prudent, cât mai ambiguu cu putinţă pentru a descuraja ambiţiile separatiste.

"Curtea nu va recunoaşte niciodată dreptul la secesiune. Acest lucru ar deschide cutia Pandorei", a declarat Jean d’Aspremont, profesor la universitatea din Amsterdam, citat de AFP. "Instanţa va încerca să evite crearea unui precedent pentru că într-un astfel de caz alte minorităţi vor proceda la fel", a explicat, la rândul său, Willem van Genugten, expert în drept internaţional la universitatea din oraşul olandez Tilburg.

Planurile imediate

Într-un interviu acordat EVZ anul trecut, şeful diplomaţiei sârbe, Vuk Jeremici, declara că un eventual aviz pozitiv Belgradului ar determina statele care încă nu s-au pronunţat încă în privinţa independenţei Kosovo să nu recunoască noua entitate din Balcani.

"După ce acest verdict este pronunţat, nu cred că vor mai fi state care vor recunoaşte Kosovo. În al doilea rând, vom bloca orice încercare a Kosovo de a adera la organizaţiile internaţionale, deoarece vom spune: aceasta este decizia CIJ", a explicat Jeremici aşteptările guvernului său.

Astfel, conchidea oficialul sârb, Kosovo va fi constrânsă să revină la masa negocierilor cu Serbia pentru identificarea unui compromis.

"Indiferent de decizia consultativă a CIJ, independenţa Kosovo este, subliniez din nou, ireversibilă. Cred că, după verdictul Curţii, vor avea loc negocieri într-un ritm mai susţinut", sublinia, la rândul său, tot într-un interviu acordat recent EVZ, premierul kosovar Hashim Thaci.

Şeful guvernului de la Priştina, aflat într-o vizită la Washington, a recunoscut însă că îşi coordonează răspunsul la avizul CIJ cu SUA şi UE, "prietenii Kosovo".

Un număr de 69 de ţări, dintre care 22 de state comunitare, au recunoscut până în prezent independenţa Kosovo. România, care nu a recunoscut Kosovo, a susţinut cauza Serbiei în audierile organizate de CIJ în acest caz în perioada 1-11 decembrie 2009. De la înfiinţarea sa în 1946, CIJ, mandată să soluţioneze diferendele între state, a emis 25 de avize consultative.

Ne puteți urmări și pe Google News