Evenimentul Zilei > International > Sentinţă uimitoare în Afganistan
Sentinţă uimitoare în Afganistan

Sentinţă uimitoare în Afganistan

Un tribunal din Afganistan a condamnat un student la 20 de ani de închisoare, doar pentru că a descărcat de pe internet un material despre drepturile femeilor.

Procesul lui Sayed Pervez Kambash (23 de ani) a început în urmă cu 18 luni. Iniţial, chiar dacă procurorii nu aveau prea multe dovezi împotriva sa, studentul afgan a fost condamnat la moarte, fiind acuzat de "blasfemie". Fără avocat, fără proces public.

Nici ieri, când curtea a decis – tot în secret – pedeapsa de 20 de ani după gratii, avocatul tânărului, Afzal Nooristani, nu a avut acces în sala de judecată.

"Sistemul e corupt"

După ce a aflat sentinţa, Nooristani a acuzat judecătorii de practici "cu nimic mai bune decât cele ale talibanilor". Studentul a fost socotit vinovat pentru descărcarea unui material despre drepturile femeilor, în care unele versete din Coran erau puse la îndoială.

Din 2001, sistemul judiciar a beneficiat de ajutor străin masiv, de sute de milioane de dolari. Totuşi, multe dintre procese continuă să se ţină cu uşile închise, iar sentinţele sunt deosebit de dure. "Întreg sistemul este corupt. Chiar şi cu investiţii mai mari, sistemul nu funcţionează", spune avocatul tânărului condamnat.

Sursa: The Independent