Evenimentul Zilei > Justitie > Senatorul PSD Cătălin Voicu, cinci ani de închisoare cu executare. Judecătorul Costiniu, trei ani cu suspendare
Senatorul PSD Cătălin Voicu, cinci ani de închisoare cu executare. Judecătorul Costiniu, trei ani cu suspendare

Senatorul PSD Cătălin Voicu, cinci ani de închisoare cu executare. Judecătorul Costiniu, trei ani cu suspendare

Decizia instanței nu este definitivă, ea poate fi atacată la Completul de 5 judecători al instanței supreme. Costel Cășuneanu a primit patru ani de închisoare cu suspendare. Judecătorul Florin Costiniu a primit 3 ani cu suspendare. Marius Locic a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu executare. Ultimele pedepse ale instanței supreme în cazul magistraților au fost de închisoare cu executare.

În același timp, instanța a decis confiscarea a 200.000 de euro de la senatorul PSD, 118.000 de lei și a menținut sechestrul pus pe mai multe imobile care aparțin demnitarului. DNA a anunțat că va face recurs.
Senatorul PSD Cătălin Voicu a fost arestat preventinv în martie 2010 în urma celui mai mare scandal care a zguduit justiția română. Trimis în judecată două luni mai târziu, demnitarul avea să petreacă un an și patru luni în arest preventiv, fiind acuzat de mai multe fapte de corupție.
Colegii lui de dosar sunt cel puțin la fel de celebri. Un fost președinte de secție în cadrul instanței supreme, Florin Costiniu și doi milionari, Marius Locic și Costel Cășuneanu sunt judecați pentru intervenții grosolane în actul de justiție.
Pedepse grele cerute de DNA
În cazul senatorului, procurorul a cerut condamnarea la câte şapte ani de închisoare pentru cele două fapte de trafic de influenţă şi doi ani pentru cea de fals în înscrisuri sub semnătură privată, rezultând din contopirea lor – şapte ani de închisoare plus doi ani de sporire a pedepselor.
Procurorul de şedinţă a cerut condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a oamenilor de afaceri Costel Căşuneanu şi Marius Locic şi a judecătorului Florin Costiniu la şase ani de închisoare. El a mai solicitat confiscarea sumei de 200.000 de euro de la Cătălin Voicu şi Costel Căşuneanu, cât şi 190.000 lei de la Cătălin Voicu şi Marius Locic.
Bani pentru soluții favorabile
Senatorul PSD Catalin Voicu este acuzat ca ar fi primit sume de ordinul sutelor de mii de euro de la oamenii de afaceri Costel Casuneanu si Marius Locic, pentru a interveni pe langa judecatori si politisti spre a obtine decizii favorabile in dosarele in care acestia erau implicati (un litigiu dintre firma de constructii PA&CO si CNADNR, respectiv un dosar penal pentru inselaciune).
Potrivit DNA, ”în anul 2009, inculpatul Cătălin Voicu a pretins de la inculpatul Costel Cășuneanu în mod repetat, la diferite intervale de timp, sume de bani, totalizând 260.000 euro, din care a primit suma de 200.000 euro, promitând că în schimb va interveni pe lângă magistrații Secției Contencios administrativ și fiscal din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție investiti cu soluționarea unui dosar având ca obiect litigiul dintre SC PA&CO International SRL Bacău și C.N.A.D.N.R. și-i va determina pe acestia să adopte o soluție favorabilă societății comerciale la care Costel Cășuneanu era asociat”.
Judecătorul complice
Banii ar fi ajuns la judecatorul Florin Costiniu, care l-ar fi ajutat pe Voicu să intervină pe lângă magistrații Secției Contencios administrativ și fiscal din cadrul ÎCCJ în sprijinul companiei lui Cășuneanu.
Pedepse cu executare pentru magistrații corupți
Fostul președinte al Secției Civile de la Curtea Supremă judecătorul Florin Costiniu a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la trafic de influenţă. Decizia este cu recurs. Magistratul are o pensie de serviciu de aproximativ 16.000 de lei. În ultima perioadă, Curtea Supremă a dat pedepse definitive cu executare în cazul magistraților acuzați de fapte de corupție.
Condamnat cu executare pentru șpagă în sex
La data de 8 mai 2012, Curtea Supremă a decis condamnarea definitivă , la doi ani și jumătate cu executare, a vicepreședintelui Judecătoriei Petroșani, judecătorul Valentin Popescu, acuzat de mai multe fapte de corupție. Curtea Supremă a scăzut cu un an pedeapsa dată de Curtea de Apel Alba- Iulia. Vicepreşedintele Judecătoriei Petroşani a luat mită constând într-o partidă de sex de la o femeie – cu 23 de ani mai tânără decât el – al cărei proces îl judeca.
Buliga de la Iași, mită în buchetul de flori
Magistratii Inaltei Curți de Casație și Justiție (ICCJ) au decis la data de 4 noiembrie condamnarea la patru ani și șase luni de închisoare cu executare, pentru luare de mită și trafic de influență, a judecătoarei de la Curtea de Apel Iasi. O decizie similară de condamnare cu executare au luat și colegii acesteia de la Curtea de Apel Iași. Potrivit DNA, la sfârșitul lunii februarie 2010 – începutul lunii martie 2010, Georgeta Buliga, în calitate de judecător la Curtea de Apel Iași, a pretins și primit de la Liviu Popescu suma de 4.000 euro, sustinând că banii sunt pentru colegele sale de complet, judecătoare la aceeași curte de apel. În timp ce primea o tranşă din bani, judecătoarea a fost prinsă în flagrant, cu banii într-un buchet de flori.
Magistratul din dosarul Carabulea, 5 ani de închisoare
Fostul prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sibiu, Florin Nicușor Apostu a primit cinci ani de închisoare în dosarul omului de afaceri Ilie Carabulea. Acuzațiile au fost de luare de mită (5 infracțiuni), trafic de influență (două infracțiuni), fals material în înscrisuri oficiale și uz de fals în legătură directă cu infracțiunile de corupție, reținere sau distrugere de înscrisuri, favorizarea infractorului (două infracțiuni), fals în declarații, fals material în înscrisuri oficiale (56 infracțiuni) și uz de fals (56 infracțiuni).
Prins în flagrant
Alexandru Kiss, fostul şef al Secţiei de Urmărire Penală din Parchetul Tribunalului Covasna. Curtea Supremă a decis, la 6 mai 2010, condamnarea lui la trei ani de închisoare cu executare pentru luare de mită şi favorizarea infractorului. El ar fi pretins unui denunţător suma de 4.000 de lei, pentru ca în schimb să-i restituie o serie de obiecte reprezentând probe într-un dosar, în care denunţătorul fusese trimis în judecată pentru nerespectarea regimului armelor. Kiss a fost prins în flagrant când primea 2.000 de lei.
Stenograme din dosar
Discuție înregistrată de procurori între Cătălin Voicu și Alexandru Mazăre, întâlnire la care a asistat și judecătorul Cristian Jipa, cercetat într-un dosar separat.
Cătălin Voicu: Toată lumea mi-a atribuit numele de consilier, deși mă simt mult mai bine… Nu, nu mi-ar place nici, nicicum să mi se zică.
Cristian Jipa: Deci, nu…a…deci, nici senator,nu?
Cătălin Voicu: Nu. În lumea militară, toată lumea mă știe de domnu’ general, în lumea justiției, toată lumea domnu’ consilier. Eu, în calitate de consilier la Palatul Cotroceni, mi-am făcut treaba bine și mi-am lăsat o relație excelentă cu toată justiția română. Pe obraz, pe…
Cristian Jipa: Da’ am si eu o întrebare: de ce ați schimbat din deputat în senator?
Cătălin Voicu: Când s-au trecut la aia, Vanghelică a fost, a vrut să fie foarte sigur că ies!
Cristian Jipa: Ah, am înțeles!
Cătălin Voicu: Și Vanghelie nu-și putea riș..i…ă cum să zic, n-a vrut să riște nicio secundă și când s-au făcut simulările de către (neinteligibil)… Zgonea…
Cristian Jipa: Colegii,da,îhî!
Cătălin Voicu: Simularile, a zis că cel mai sigur colegiu la Senat e ăsta din Bu…tot Bucureștiul. Pentru că era un colegiu foarte controlat de..
Cristian Jipa: Aha…
Cătălin Voicu: De votanți de-ai lui Vanghelie și inclusiv cu lumea interlopă, pentru că o mare parte din (neinteligibil)… au treabă cu ei, unde voturi mi-am luat aproape în unanimitate.
La finalul discuției, Cătălin Voicu îi spune judecatorului Jipa: "Vreau să plecăm pe rând, domnule profesor! Plecați dumneavoastră primul, să nu facă vreo legatură între mine și colegu”. 
Apoi, conform interceptărilor, Voicu îi spune unei alte persoane: ”Adi, uită-te pe geamul ăla camuflat! Geamul ăsta nu se vede decât dinăuntru afară. Vezi dacă se ia cineva după dânsul!”.

CITIȚI ȘI:

  • ARTIFICIU: Senatorul Cătălin Voicu a recunoscut că "a împrumutat" mita de la Costel Cășuneanu
  • CA LA UȘA CORTULUI. Schimb dur de replici între Cătălin Voicu și Costel Cășuneanu. "Am intrat ca un prost în jocul ăsta"
  • Senatorul Cătălin Voicu, marele combinator de dosare, a scăpat