Evenimentul Zilei > Politica > Senat: Copiii și tinerii din mediul rural, fără posibilități materiale, sprijiniți să continue studiile
Senat: Copiii și tinerii din mediul rural, fără posibilități materiale, sprijiniți să continue studiile

Senat: Copiii și tinerii din mediul rural, fără posibilități materiale, sprijiniți să continue studiile

Senatorii au adoptat, în şedinţa plenului de luni, o propunere legislativă care vizează acordarea de către stat a unui sprijin material copiilor şi tinerilor din mediul rural, astfel încât aceştia să îşi poată continua studiile liceale şi profesionale, informează Agerpres.

De acest sprijin financiar beneficiază copiii şi tinerii din mediul rural cu vârsta de până la 18 ani.

"Anual, inspectoratele şcolare judeţene şi cel al municipiului Bucureşti organizează selecţia a 45 – 50 de elevi, absolvenţi ai clasei a IV-a, respectiv ai clasei a VIII-a, de la şcolile din mediul rural, pentru a fi înscrişi la studii gimnaziale/ liceale organizate într-un liceu care are şi clase gimnaziale şi dispune de un internat", se arată în propunerea de lege amendată de Comisia pentru învăţământ şi de cea pentru muncă din Senat.

Selecţia se realizează pe baza criteriilor de performanţă şi sociale, stabilite prin metodologia elaborată de Ministerul Educaţiei, "în funcţie de resursele disponibile".

"Pentru cei selectaţi cheltuielile privind rechizitele, cazarea şi masa sunt suportate din bugetul de stat sau alte surse, din fondurile alocate unităţilor de învăţământ în care învaţă şi/ sau locuiesc şi mănâncă. Elevii selectaţi în funcţie de rezultatele profesionale pot primi burse alocate de Ministerul Educaţiei", se mai arată în textul amendat al propunerii de lege.

Legea are un caracter organic şi a fost adoptată de Senat, în calitate de primă Cameră sesizată, cu 121 de voturi pentru. A