Evenimentul Zilei > Actualitate > Semnul marelui dezastru? Specialiștii au luat măsuri radicale. Sistemul ne poate salva
Semnul marelui dezastru? Specialiștii au luat măsuri radicale. Sistemul ne poate salva

Semnul marelui dezastru? Specialiștii au luat măsuri radicale. Sistemul ne poate salva

INFP a făcut o serie de precizări despre sistemele care pot să prevadă cutremurele cu numai câteva secunde înainte de producerea acesstora. Cu toate că există astfel de sisteme, ele sunt folosite doar în anumite situații.

„În urma numeroaselor apariții în media și spațiul online cu privire la prezicerea și posibilitatea producerii unui cutremur cu magnitudine mai mare de 5 grade ML (magnitudine pe scara Richter), Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INCDFP) informează:

Apreciem și respectăm preocupările oricărei entități publice sau private de cunoaștere și caracterizare a unor fenomene naturale, dar recomandăm celor care fac astfel de afirmații, să manifeste o atitudine responsabilă în ceea ce privește elaborarea și difuzarea în spațiul public a unor rezultate bazate pe experimente nevalidate și/sau măsurători și date parțiale sau nerelevante care pot genera panică în rândul populației.

De-a lungul timpului, oamenii au încercat să facă predicții ale cutremurelor asociind producerea acestora cu diferite fenomene cum ar fi câmpul electromagnetic, condiții meteo, forma și poziția norilor, emisiile de radon, hidrogen sau alte gaze, faze ale lunii, apa din fântâni sau comportamentul animalelor. De asemenea, se fac predicții corelând producerea unor cutremure în anumite zone și activitatea seismică din alte regiuni, însă acestea pot fi sau nu plauzibile.

Pentru a contracara invazia de avertizări populiste cu caracter predictiv, oamenii de știință au adoptat o serie de criterii pe baza cărora aceste predicții să fie evaluate (conform rezoluției Comisiei Europene de Seismologie). Astfel, din punct de vedere științific, pentru a face predicția unui cutremur, trebuie respectați câțiva parametri esențiali precum, identificarea zonei, timpul producerii, magnitudinea cutremurului și probabilitatea producerii. Neglijarea oricărui element menționat anterior, face ca predicția să nu aibă relevanță științifică.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE