Intr-un editorial publicat de saptamanalul Temoignage Chretien, Royal il acuza pe Jacques Chirac ca "a privilegiat prieteniile personale in detrimentul interesului general, afectand imaginea Frantei".

Materialul critic a fost publicat cu putin inainte de inceperea summitului Africa-Franta, organizat in orasul Cannes.

Aseara, Christophe Chantepy, seful de cabinet al lui Royal, a afirmat ca textul a fost trimis din greseala fara sa fi fost "validat" de candidata, "care s-a ferit de orice atac personal in cursul campaniei".

"Articolul pe tema Africii se inscrie in seria gafelor succesive ale candidatei socialiste, gafe care nu fac decat sa le confirme francezilor caracterul ingrijorator ale celei care vrea sa conduca destinele tarii pe scena internationala", a reactionat deputatul Dominique Paille, un apropiat al lui Nicolas Sarkozy, candidatul Uniunii pentru o Miscare Populara la presedintie.

Partidul Socialist a incercat sa remedieze situatia printr-o retorica similara cu cea propusa de Royal, vizand politica Parisului pe continentul african.

"Privilegiind prieteniile personale si sustinand regimurile dictatoriale, corupte, in detrimentul interesului general, politica africana a lui Jacques Chirac a afectat imaginea tarii pe continent", a comunicat Partidul Socialist.