SEGODNIA: Diplomat ucrainean, despre planurile Kremlinului: "Rusia a creat o nouă Transnistrie în Donbas"

SEGODNIA: Diplomat ucrainean, despre planurile Kremlinului: "Rusia a creat o nouă Transnistrie în Donbas"

Rusia vrea să folosească exemplul Transnistriei pentru a pune la cale federalizarea Ucrainei, aplicând metode care presupun recurgerea la forţă - consideră diplomatul ucrainean Andri Veselovski, șeful Centrului de Studii Internaționale al Academiei Diplomatice de la Kiev.

"Timp de mai mulţi ani, Rusia a organizat în Donbas, în mod constant și intenționat, o luptă ideologică, prin intermediul presei, dar şi numindu-și oamenii în funcţii şi folosind metode economice pentru a crea o nouă Transnistrie, la momentul oportun. Rusia se baza pe faptul că a reușit în Abhazia, în Osetia de Sud şi în Transnistria. A recurs la aceleaşi abordări în Donbas și în Crimeea. A făcut acest lucru pentru că noi nu am acordat atenția cuvenită acestui tip de activităţi" - a explicat Veselovski, fost reprezentant al Ucrainei la UE (2008-2010).

Potrivit expertului, în Transnistria conflictul a apărut din cauza unor dispute între elitele locale, care, în acel moment, aveau o viziune puțin diferită cu privire la necesitatea construirii statului, precum și cu privire la problema resurselor rezultate din formarea statului. "Rusia a intervenit mai târziu. Pentru a face acest lucru, s-a folosit de armata a 14-a (fosta armată a 14-a sovietică, n.red), staționată pe teritoriul transnistrean. Dar Rusia nu a creat acest conflict. Altceva este însă faptul că astăzi Rusia vrea să folosească exemplul Transnistriei pentru a federaliza Ucraina" - a mai declarat fostul ambasador ucrainean.

Pentru realizarea acestui obiectiv, potrivit lui Andri Veselovski, Rusia folosește doar metode care presupun recurgerea la forță. "Fiecare luptător rănit sau mort este o traumă pentru întreaga Ucraină. Rusia joacă această piesă și va continua să ucidă până vom renunța și vom spune că suntem gata să facem orice pentru a opri acest lucru. Conştientizând această abordare a Rusiei, trebuie să înțelegem ce avem de făcut pentru a nu cădea în plasa Rusiei. Pe de altă parte, profunzimea conflictului transnistrean este complet diferită, iar Ucraina ar trebui să se ocupe de această situaţie mult mai substanțial, astfel încât orice analogie pe această temă să dispară din minţile celor de la Kremlin" - a concluzionat Andri Veselovski.

Ne puteți urmări și pe Google News