Şeful serviciului tehnic al Maternităţii Giuleşti va fi pus în libertate

Şeful serviciului tehnic al Maternităţii Giuleşti va fi pus în libertate

Judecătoria Sectorului 6 a respins în această seară ca neîntemeiată propunerea procurorilor de arestare preventivă a şefului serviciului tehnic de la Maternitatea Giuleşti, Vasile Dima. El urmează să fie pus în libertate după ce îi expiră ordonanţa de reţinere.

Vasile Dima, şeful Serviciului Tehnic al Maternităţii Giuleşti, a fost reţinut astăzi, pentru 24 de ore, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de neglijenţă în serviciu.

El va rămâne în arestul Direcţiei Cercetări Penale până mâine, în jurul orei 14.00, când îi expiră ordonanţa de reţinere emisă de procurori.

Procurorii Parchetului instanţei supreme au contestat decizia de eliberare a lui Vasile Dima, iar contestația se va judeca la Tribunalul Bucureşti.

Ne puteți urmări și pe Google News

La instanţă a fost prezentă şi familia lui Vasile Dima, care a refuzat să facă declaraţii. Procesul a durat aproximativ două ore, discuţiile având loc în şedinţă nepublică. Trebuia să verifice instalaţiile Dima a fost chemat astăzi la Parchet, pentru audieri, iar după o scurtă discuţie cu procurorii, acestuia i-a fost comunicată decizia de reţinere pentru 24 de ore. Vasile Dima răspundea de tot ce reprezenta parte tehnică în Maternitatea Giuleşti, inclusiv de improvizaţia din salonul de Terapie Intesivă. El trebuia să asigure supravegherea şi verificarea instalaţiilor din Spitalul "Panait Sârbu" şi  instructajul angajaţilor cu privire la respectarea normelor de protecţie contra izbucnirii incendiilor. Fostul director al maternităţii, Bogdan Marinescu, delegase majoritatea sarcinilor administrative către Dima. Potrivit unor surse judiciare, în timpul audierilor din această săptămână, Marinescu le-a prezentat procurorilor documentele care dovedesc acest lucru.

Din probele administrate până în acest moment de anchetatori reiese că Dima nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului.

"În acest moment procesual, în raport de stadiul anchetei şi probele administrate, balanţa analizei cauzei relevă că sistemul medical care asigură tratament de specialitate şi protecţie nou-născuţilor a fost serios zdruncinat de modalitatea defectuoasă de îndeplinire a îndatoririlor de serviciu de către inculpat", se arată în referatul cu propunerea de arestare preventivă a lui Vasile Dima. (A contribuit Raluca Stepanov) În urmă cu aproximativ două săptămâni, la Maternitatea Giuleşti din Capitală a izbucnit un incendiu provocat de un scurtcircuit provocat de o improvizaţie la o instalaţie de aer condiţionat.

"Raportul tehnico-ştiinţific al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) de determinare a incendiului a stabilit ca împrejurare principală co-existenţa unor conductori electrici improvizaţi. (...) Incendiul a avut două faze. Prima în mediul normal, însă s-a extins foarte rapid în momentul în care a intrat în contact cu aerul comprimat şi oxigenul scurs în salon", a declarat, luni, procurorul şef Marius Iacob.

În urma incendiului, şi-au pierdut viaţa cinci bebeluşi, iar alţi şase se află în continuare în stare gravă la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Capitală.

Asistenta, arestată 29 de zile Şi Florentina Cîrstea, asistenta de la Maternitatea Giuleşti, care a lipsit din salonul de Terapie Intensivă în perioada în care s-a produs incendiul, a fost arestată pentru 29 de zile, fiind pusă sub acuzaţiile de ucidere din culpă, vătămare corporală deosebit de gravă şi neexercitarea atribuţiilor de serviciu. Conform primelor declaraţii pe care aceasta le-a dat în faţa procurorilor, lipsa ei din salonul ATI a fost justificată prin aceea că ar fi dorit să meargă la toaletă dar a sfârşit prin a-şi înlocui o altă colegă chemată de urgenţă în sala de naşteri.

"Asistenta medicală a lipsit din salon timp de 12 minute, între 18.25 şi 18.36, perioadă în care incendiul a izbucnit şi s-a amplificat", a declarat procurorul-şef Marius Iacob. Deoarece consideră că la tragedie s-a ajuns din lipsa de personal medical, asistenta Florentina Cîrstea a spus că vrea să îşi împartă pedeapsa cu sistemul medical.