Un pachet salarial atractiv nu-l va convinge pe angajatul român să-şi păstreze locul de muncă, motivaţia fiind dată mai degrabă de o relaţie bună cu şefii şi de întrevederea unor oportunităţi de avansare în carieră. Aşa se face că nu doar angajaţii marilor companii multinaţionale se declară satisfăcuţi de locul de muncă, ci şi cei care lucrează în firme româneşti mai mici, cu bugete mai modeste pentru salarii.

Acestea sunt principalele concluzii ale unui studiu realizat de compania de cercetare a pieţei GfK, împreună cu săptămânalul economic „Capital“.

KPMG, angajatorul nr. 1

Potrivit cercetării, care a stat la baza „Top 100 Capital – cele mai bune companii pentru care să lucrezi“, compania de consultanţă KPMG România este cel mai bun angajator de pe piaţa românească: multinaţionala oferă cele mai bune condiţii de muncă, o colaborare bună, pachete şi avantaje salariale atractive, precum şi posibilităţ i de dezvoltare profesională.

Compania specializată în audit şi consultanţă financiară este secundată de un jucător din sectorul transportului – Dumagas şi de producătorul din industria alimentară Pic.

La realizarea celei de-a treia ediţii a clasamentului au participat 150 de companii (dintr-un număr de peste 400 invitate să participe), iar criteriile de departajare au vizat gradul de mul- ţumire a angajaţilor faţă de condiţiile de muncă, calitatea colaborării în companie, pachetul salarial şi condiţiile de dezvoltare profesională.

Anul trecut, primele trei locuri au fost ocupate de Energi-Co Holding, Totalsoft şi Romcar.

Autohtonă sau multinaţională?

„În clasamentul din acest an regăsim mai multe companii româneşti decât în ediţia de anul trecut“, a spus Iulian Bortoş, redactor-şef la „Capital“. Nu sunt doar mai multe, ci şi mai bine poziţionate în top decât multinaţionalele în unele cazuri.

Lanţul de restaurante La Mama, de exemplu, este plasat pe locul nouă în topul celor mai buni angajatori, imediat în urma lanţului McDonald’s şi mult în faţa Pizza Hut (locul 33) sau Kentuky Fried Chicken (KFC), plasat pe poziţia 35. „Ne plasăm aici pentru că oamenii noştri simt că participă la business şi îl fac să crească“, explică proprietarul lanţului La Mama, Cătălin Mahu.

Revista de business „Capital“ este editată de compania Ringier, care deţine şi „Evenimentul zilei“.

CLASAMENT "CAPITAL"

Cei mai buni 10 angajatori autohtoni

1. KPMG (consultanţă)
2. Dumagas (transporturi)
3. PIC (retail)
4. Transavia (industrie alimentară)
5. Extenso (distribuţie de articole sportive)
6. Leo Burnett România (producţie publicitară)
7. ING Bank (bancar)
8. McDonald’s România (restaurante)
9. La Mama (restaurante)
10. Popeci Utilaj Greu (producţie industrială)

Sursa: „Top 100 cele mai bune companii pentru care să lucrezi“, 2007