Șeful de sindicat din Metrorex vrea capul lui Drulă. Ion Rădoi a reacționat dur după ce ministrul a cerut verificări la companie.

În prim-plan apare verificarea felului în care salariile angajaţilor Metrorex au fost mărite în pandemie. Respectivele salarii ar fi crescut cu 18%, cu toate că traficul de călători s-a prăbuşit în ultimul an. Ameninţarea Covid-19 şi telemunca i-au făcut pe oameni să circule mai puţin cu metroul.

Corpul de Control ţinteşte Metrorex

În acest context, Cătălin Drulă a trimis Corpul de Control al ministerului la Metrorex. Se doreşte aflarea modului în care au fost stabilite salariile la Metrorex. Este vorba despre noul contract colectiv de muncă.

Drulă susţine că fondul de salarii s-a triplat la Metrorex în ultimii 5 ani. Ministrul Transporturilor subliniază că o sumă mare vine la Metrorex din subvenţia de la stat.

„În bugetul pe anul acesta, Metrorex a cerut 1,1 miliarde de lei pentru subvenție. O șesime se duce la subvenționarea unei singure companii din București.

Anul trecut, pe vreme de pandemie, în septembrie au renegociat contractul colectiv de muncă cu 18% creșteri salariale. Bugetul de stat nu-și permite asta”, a spus ministrul.

Ion Rădoi i-a păcăllit pe angajaţii Metrorex?

„Eu chiar cred că oamenii din Metrorex au fost păcăliți de această conducere sindicală. În condițiile în care Metrorex a avut o pierdere de venituri, pentru că nu a mai mers lumea cu metroul, de 120 de milioane de lei în minus, în septembrie au renegociat contractul colectiv de muncă cu 18%.

Iar sursa de finanțare a acestor creșteri este bugetul național în care punem cu toții taxe și impozite. Cei de la CFR, de cinci ani, nu au primit aceste creșteri.

Iar acești oameni fac un serviciu pentru România. Acolo există o republică Metrorex cu un șef de sindicat care se comportă ca un șef de cartel”, a declarat Cătălin Drulă la EuropaFm, cu trimitere evidentă către Ion Rădoi.

Cătălin Drulă, primul remaniat în guvernul Cîţu?

La rândul său, Ion Rădoi l-a contrazis pe ministru în cadrul unei intervenţii la Antena 3: „Când ești nepregătit poți să vorbești orice, hârtia suportă orice. Așa vorbește și actualul ministru care nu știu ce caută acolo, este rătăcit în tranziție.

La noi roata se învârte, nu este cum crede domnul ministru. El nu are ce să caute acolo. Să vorbească de acum înainte. Nea’ Drulă să spună de acum înainte…

12 stații s-au dat în exploatare, două depouri s-au dat în exploatare. Și avem nevoie de oameni și de bani. Asta este diferența.

De unde să știe domnul Drulă. S-a născut după ce eu eram deputat. Am impresia că nici nu-l prinde Paștile pe post.”