Acest proiect a fost promis de liberali, la intrarea la guvernare, dar nu a fost concretizat niciodată, din cauza lipsei interesului politic. Proiectul de desființare a SIIJ a fost discutat, marți, în Camera Deputaților, și a fost respins cu 167 de voturi pentru respingere, 97 de voturi pentru aprobare și 25 de abțineri. Cei care au votat masiv împotriva respingerii au fost cei de la PSD.

Proiectul de desființare a SIIJ, nu a fost depus de liberali așa cum ar fi fost normal, ci de președintele USR, Dan Barna, și de alți doi deputați și un senator USR, respectiv Stelian Ion și Silviu Dehelean, respectiv de George Dircă. Cei patru parlamentari USR au arătat în expunerea de motive că desființarea SIIJ a fost cerută și de corpul magistraților. „Apelul magistraților români către Parlament și Guvern, semnat de peste o mie judecători și procurori, prin care se solicită, printre altele, desființarea imediată și necondiționată a secției de parchet separate, creată pentru investigarea infracțiunilor comise de judecători și procurori”.

Proiectul de lege a primit aviz negativ de la Comisia Juridică din cadrul Camerei Deputaților, care cu majoritate de voturi a decis pentru respingerea acestuia, aspect însușit de plenul Camerei Deputaților.

Jurnalista Adina Anghelescu spune că parlamentarii din Camera Deputaților au învins coaliția anti SIIJ. „Este o poveste foarte lungă. Din punctul meu de vedere, Camera Deputaților a înfrânt într-adevăr coaliția anti SIIJ. (Secţia pentru investigarea infracţiunilor din justiţie – n.red.) Nu era o problemă foarte mare, era un hop la Camera Deputaților, dar la Senat, unde urmează să se dea votul pe acest proiect, nu cred că vor fi probleme. SIIJ a fost înființată în urma tuturor dezvăluirilor făcute în presă, în urma raportului făcut de inspecția judiciară, cu tot ce s-a întâmplat la DNA pe dosarele cu magistrați, mii, care habar n-au avut că erau monitorizați și erau introduși în dosare ținute multe din ele la sertar și jucate în anumite momente pe care le dicta politicul prin șefii DNA de atunci, ultima fiind doamna Kovesi”, a spus Adina Anghelescu.

Printre cei anchetați de SIIJ și trimiși în judecată se numără și celebrul procuror Mircea Negulescu, zis „Portocală”, de la DNA Ploiești. „Portocală a fost trimis în judecată, dar mai sunt dosare cu personaje din aceste elite cum ar fi dosarele procurorilor de la DNA Oradea, apoi mai sunt și alte dosare care privesc foștii judecători cum ar fi domnul judecător Bogdan Tudoran. Cred că acest personaj e unul care face mătănii pentru desființarea SIIJ-ului, pentru că el se ascunde de o bună parte de vreme după ușile spitalelor de Psihiatrie și nu este de găsit. SIIJ nu l-a găsit până acum ca să îl audieze(…)”, a mai spus jurnalista.