Evenimentul Zilei > Opinii > Opinii EVZ > SECRETUL teribil al supraviețuirii lui Kovesi
SECRETUL teribil al supraviețuirii lui Kovesi

SECRETUL teribil al supraviețuirii lui Kovesi

Atunci când am început să scriu despre Operațiunea „Noi suntem Statul”, am făcut- o având în cap să nu amestec amintirile personale cu anchetele jurnalistice. Fiind un apropiat, în calitate de consilier politic, a doi prim-miniștri și un președinte al României, din 2004 până în 2009, văzusem și auzisem multe lucruri care puteau intra în categoria secretelor de guvernare.

Dar așa cum nu i-am apreciat pe cei care imediat cum plecau de la Cotroceni sau Palatul Victoria își scriau memoriile, încercând să plătească polițe sau să rezolve probleme din trecut, nu voiam să procedez în același fel. Din acest motiv mi-am impus o separare clară între investigația jurnalistică și experiențele personale.

Ca să fiu clar, precizez încă o dată că nu am fost vreodată la K2, K4 sau T14, dar am cunoscut majoritatea oamenilor descriși în serialul publicat în EVZ. În alte ipostaze, cu alte întâmplări, dar într-o logică asemănătoare. Așa am cunoscut-o și pe Laura Codruța Kovesi, în noaptea alegerilor din 2009, în cadrul unei reuniuni care avea caracterul unei celule de criză, care avea să se lase cu acțiuni-fulger, arestări și distrugerea unor rețele de putere pe care le-am descris pe larg în articolele EVZ.

Am aflat de reuniunile de ofițeri SRI, judecători, procurori și oameni politici, desfășurate în locațiile serviciului, de la oameni care au fost acolo și care au acceptat să povestească. Pomana Porcului din 2013 (cum a povestit Victor Ponta) sau 2014 (cum mi-a precizat unul din participanți) de la reședința fostului prim-adjunct al SRI Florian Coldea, în care Laura Codruța Kovesi, șefa DNA, a stat la masă alături de Sebastian Ghiță și Liviu Dragnea, a fost un alt moment semnificativ. În realitate, Pomana Porcului de la vila lui Coldea a fost și în 2013 și în 2014, fiind diferită de chefurile din via lui Sebi, în care se cinsteau Kovesi și Ponta cu lăutari susurându- le cântece de pușcărie. Este importantă o asemenea precizare? Da, pentru că din punctul meu de vedere, acum întreaga gamă de dezvăluiri este confirmată.

Mărturiile edulcorate ale lui Vasile Dâncu, Gabriel Oprea și Anghel Iordănescu au arătat că despre Sufrageria 2009 nu am descris o situație nereală, iar bâlbâielile Laurei Codruța Kovesi în privința participării active la chefuri alături de persoane cercetate de DNA intră în gama declarațiilor mincinoase, făcute în deplinul dispreț al opiniei publice.

Care este secretul Luluței, vă veți întreba pe bună dreptate. De ce o ține toată lumea în brațe, chiar dacă a plagiat, mințit sau înșelat? Eu am câteva explicații.

În primul rând, este protejată din afara României. Sebastian Ghiță a susținut că are legături cu CIA. Poate că știe el ceva, a participat la alt tip de întâlniri, eu nu. Cert este că prin rețele de influență ale unor ambasade, altele tip Soros, cu participarea activă a Monicăi Macovei, cu ajutorul serviciilor de informații, Laura Codruța Kovesi a dobândit un soi de scut care o apără de toate acuzațiile. Peste tot, de la Washington la Bruxelles, se știe că LCK nu reprezintă conducătorul ideal al luptei anti-corupție, dar nu se poate admite un asemenea lucru, întrucât este dată ca exemplu țărilor din jur. Ce dacă face porcării în România? Exemplul de succes este mult mai important! Românii să se descurce cum pot…

Un al doilea element este capacitatea acesteia de a stârni spaimă printre demnitari, jurnaliști sau oameni de rând. Eu am mai spus că lupta cu Laura Codruța Kovesi este inegală, întrucât noi scriem articole, ea face dosare sau arestează!

Kovesi știe că nimeni nu o iubește, nici măcar Florian Coldea, după cum recunoștea zilele trecute, dar toată lumea trebuie să se teamă! Și aici i-a reușit. Mari bărbați politici ai României devin niște adolescenți miopi când trebuie să comenteze despre ea. Uită de întâlniri, de momente importante, dau declarații de băbălăi, fac lobby ca să se înceteze cu dezvăluirile.

Ca să vă dați seama de spaima care domnește, vreau să spun că Ioan Rus, liderul Grupului de la Cluj, a venit până la București doar ca să-i spună lui Victor Ponta să tacă, după ce acesta a povestit despre Pomana Porcului. De fapt, a fost trimis…

Ultimul mare secret este cel legat nu de dosarele pe care le-a făcut, ci de dosarele pe care le-a îngropat! Am mai povestit de ancheta ciudată de la Parchetul General (în momentele în care Codruța Kovesi era șefă) referitoare la închisorile secrete ale CIA, aici să zic că are Statul un interes, dar nici măcar cea referitoare la autostrada prăbușită Sibiu-Orăștie, în care este implicat fostul soț, Bebe Kovesi, nu dă semne că are șanse să se rezolve cu celeritate, cu pedepsirea tuturor vinovaților.

Sunt doar două exemple extreme, dar putem continua. Dar acum luăm o pauză. Din motive de spațiu. Asta nu înseamnă că ne oprim.