Comisia regală pentru analiza răspunsului instituţional la abuzurile sexuale asupra copiilor, lansată în 2013 pe fondul scandalului din interiorul Bisericii Catolice australiene după o serie de astfel de abuzuri, are mandatul mai amplu de a examina activitatea organizaţiilor religioase şi laice din Australia, scrie Agerpres.

În deschiderea audierii de luni a acestei comisii, consilierul Angus Stewart a descris Martorii lui Iehova drept o sectă închistată, cu reguli menite să ascundă raportarea cazurilor de abuz sexual.

''Comisiei regale îi vor fi prezentate probe conform cărora dintre cele 1.006 de cazuri de presupuşi autori de abuzuri sexuale asupra copiilor, identificate de Biserica Martorii lui Iehova începând din 1950, nici măcar unul nu a fost raportat de către biserică autorităţilor laice'', a spus Stewart.

În opinia sa, acest lucru sugerează că păstrarea informaţiilor privind abuzurile sexuale contra copiilor şi neraportarea acestor cazuri poliţiei sau altor autorităţi abilitate constituie o practică curentă a Martorilor lui Iehova.

Martorii lui Iehova numără circa 8 milioane de adepţi în întreaga lume, dintre care 68.000 în Australia.

Doi membri australieni ai acestei biserici, identificaţi drept BCB şi BCG, urmează să mărturisească faptul că au fost descurajaţi de conducerea organizaţiei să raporteze cazuri de abuz sexual la adresa copiilor. Deşi din cadrul bisericii australiene 'Martorii lui Iehova' au fost excluşi 401 membri după audierile interne privind aceste abuzuri, altor 230 de membri li s-a permis să-şi continue activitatea.

Mai mult, biserica respectivă a creat obstacole suplimentare în clarificarea acestor cazuri de abuz, impunând ca un eventual caz să fie raportat unui 'comitet judiciar' de către cel puţin doi martori. Această condiţie a blocat audierile în alte 125 de presupuse cazuri de abuz sexual asupra copiilor în Australia, adaugă Reuters.