Evenimentul Zilei > Actualitate > SECRETELE GALAXIEI „EXOTICE” fotografiate de NASA. Este atât de diferită de galaxia noastră!
SECRETELE GALAXIEI „EXOTICE” fotografiate de NASA. Este atât de diferită de galaxia noastră!

SECRETELE GALAXIEI „EXOTICE” fotografiate de NASA. Este atât de diferită de galaxia noastră!

Folosindu-se de faimosul Telescop Hubble, Agenția Spațială Americană (NASA) a reușit să surprindă o imagine cu galaxia UGC 6093, care se află la o distanță de 500 de milioane de ani-lumină. Totuși, ea este mai specială decât alte galaxii asemănătoare.

Galaxia a fost clasificată de oamenii de știință drept galaxie spirală barată, adică un conglomerat cu  „brațe” spectaculoase care se răsucesc înspre exterior dinspre miez.

 

 

UGC 6093 este de asemenea o galaxie activă, adică are un nucleu galactic care trage materia spre o gaură neagră supermasivă. Pe măsură ce materia e devorată de aceasta, se produc radiații care cauzează strălucirea centrului galactic.

 

Ce este diferit în cazul acestei galaxii este faptul că ea se comportă ca un laser astronomic gigantic, căpătând denumirea de „megamaser”. În cazul unei astfel de galaxii, condițiile sunt optime pentru luminozitatea produsă, astfel încât microundele emise de UGC 6093 o fac să pară de aproape 100 de milioane de ori mai strălucitoare decât  Calea Lactee.

 

Sursă FOTO: Hubble/NASA