Este o întrebare la care cei mai mulți analiști politici se chinuie să dea un răspuns.

Dar nu numai ei sunt preocupați, ci însuși Liviu Dragnea se chinuie să descâlcească ițele din spatele atacului Gabrielei Firea-Pandele. Dinspre oamenii apropiați de liderul PSD au venit informații încă dinaintea CEx potrivit cărora urma să aibă loc un conflict puternic, care să vizeze (pentru a nu știu câta oară) poziția lui Liviu Dragnea.

Informațiile pe care le-am obținut, confirmate neoficial, vorbesc despre o reuniune a liderilor revoltați pe dictatorul Dragnea, numele acestora cuprinzându-i pe Nicolae Bădălău, Mihai Tudose, Sroin Grindeanu, Ecaterina Andronescu și surpriză, Paul Stănescu. Care după ce s-au întâlnit în diverse formule, au apelat și la Gabriela Firea, promițându-i sprijin. De ce tocmai la Primarul General al Capitalei?

Pentru că aceasta avea deja un motiv de supărare pe liderul PSD și pe cei din jurul lui Liviu Dragnea. Originea lui era în momentul 10 August – Mitingul Diasporei. Când împreună cu Speranța Clișeru, prefectul Capitalei, încerca să ia o distanță cât mai mare de ceea ce urma să se întâmple la București! Plecau într-o delegație oficială, taman la Tokio, la o reuniune pe teme de administrație. Reuniunea avea o durată de trei zile, 9-12 august, numai că pe data de 8 august au pierdut un avion și totoodată posibilitatea să ajungă la Tokio. Asta a stricat planul inițial!

O să spuneți că era ceva important, doar d-aia plecaseră de la București, deși se anunțau un milion de oameni pe străzi! O fi fost, numai că desfășurarea evenimentelor avea să ne demonstreze altceva.

Gabriela Firea și Speranța Clișeru au pierdut legătura spre Tokio și au rămas pe aeroportul de escală, respectiv pe aeroportul internațional din Istanbul. Data era 8 August. În mod normal, pentru că tot nu mai era posibilă deplasarea oficială, trebuiau să se întoarcă la București. Mai ales că așa cum vă spuneam se anunța o mega-manifestație cu probleme în București. 

Din acest moment logica noastră începe să ju mai aibă nici o legătură cu motivația reală a plecării. Pentru că s-a întâmplat ceva interesant. Imediat prefectul Capitalei, Speranța Clișeru a cerut aprobare de la Ministerul Administrației și Internelor să se reruteze, să plece în capitala Estoniei, Tallinn, unde se desfășura o altă reuniune. Deci dacă nu-i Tokio, măcar Tallinn să o despartă de București.

Prefectul capitalei era în delegație oficială, nu în concediu de studii, așa că avea nevoie de aprobarea ministrului pentru un nou memorandum de deplasare. Numai că ministrul Carmen Dan nu i-a aprobat prefectului Capitalei noua deplasare și i-a cerut să se întoarcă imediat la București. Ceea ce s-a întâmplat. 

Acest eveniment a stârnit mânia Gabrielei Firea, care are o relație extrem de apropiată cu prefectul Capitalei. Speranța Clișeru este unul din asset-urile primite de la soțul ei, primarul din Voluntari, Florin Pandele. Un om de încredere, pe care nu-l vroia compromis în ceea ce se anunța a fi o confruntare extrem de dură între manifestanți și forțele de ordine.

Gabriela Firea este un om care a lucrat în presă și a intuit foarte bine consecințele de imagine ale semnării unui ordin de evacuare a Pieții Victoriei. Și nu a ascuns acest lucru în intervențiile ulterioare.

Nu vroia ca ordinul de evacuare să fie semnat de Speranța Clișeru, nu vroia să fie în București atunci când urmau să aibă loc violențele, dorea să-și conserve capitalul de imagine. De altfel, Gabriela Firea a mutat imediat destinația, de la simpozionul japonez la cel estonian. Numai că omul lui Dragnea, Carmen Dan, l-a chemat la ordine pe omul lui Firea, Speranța Clișeru, iar aceasta s-a supus.

După ce v-am explicat contextul evenimentelor din 10 August și premizele scandalului dintre Liviu Dragnea și Gabriela Firea, vă rog să citiți și pasajul din scrisoarea deschisă pe care Primarul General a făcut-o publică în cursul zilei de vineri:

În primul rând, nu am ieşit cu niciun fel de declaraţii publice înainte de a epuiza toate căile statutare, în interiorul partidului, şi de a mi se pune în cârcă, premeditat, decontul evenimentelor din 10 august, din Piaţa Victoriei. Ca să nu existe niciun fel de dubiu, condamn cu fermitate manifestările violente ale unor participanţi la miting, care au fost la un pas să degenereze. Intervenţia jandarmilor a fost, prin urmare, cât se poate de legitimă. Mai departe, dacă forţele de ordine au dat dovadă de exces de zel, dacă au folosit forţa în mod nejustificat, sau nu, este treaba organelor de anchetă să stabilească şi în niciun caz nu poate fi responsabilitatea mea, ci a ministrului de Interne. Dacă s-a greşit, să-şi asume vina, dacă totul a fost minunat, să culeagă laurii. Cât despre loialitate, aceasta este, cel puţin în cazul meu, o trăsătură fundamentală de caracter, dar nu cu orice preţ şi în orice condiţii. (fragment din scrisoarea G. Firea)

Vi se pare  suficient de clar că Gabriela Firea vede un complot marca Liviu Dragnea-Carmen Dan menit să-i submineze capitalul electoral și de imagine? Evident că da! 

Costurile politice ale acestui conflict iscat între Liviu Dragnea și Gabriela Firea le va suporta PSD, indiferent cine va câștiga. 

Prin oraș se vorbește despre o moțiune de cenzură care va viza guvernul Vioricăi Dăncilă. Moțiune ce va fi votată de unii parlamentari PSD. Posibil să cadă guvernul, pentru că stilul de conducere al lui Liviu Dragnea a stârnit multe animozități și și-a făcut mulți dușmani, deși până acum liderul PSD a dovedit că este precum pisica cu nouă vieți. Va scăpa și de această dată?