Evenimentul Zilei > Social > „Fără penali” ajunge în școli. Vor fi mai puțini copii avizați de profesori?
„Fără penali” ajunge în școli. Vor fi mai puțini copii avizați de profesori?

„Fără penali” ajunge în școli. Vor fi mai puțini copii avizați de profesori?

Toți profesorii care au suferit condamnări sunt vizați de o propunere legislativă aflată în dezbatere la Camera Deputaților.

Astfel, cadrele didactice  care au fost condamnate prin pedepse privative de libertate nu vor mai putea ocupa funcții didactice, de conducere, de îndrumare și control și nici măcar de cercetare, până la intervenirea reabilitării, a amnistiei sau a grațierii acestora, arată avocatnet.ro.

Propunerea a fost deja  înregistrată la Camera Deputaților, dare are nevoie să treacă de votul Parlamentului și apoi să fie promulgată de președintele României pentru a putea fi aplicabilă.

Deputații care au înaintat propunerea cer ca profesorilor să le fie interzisă ocuparea funcțiilor (didactice, de conducere, de îndrumare, de control sau chiar și de cercetare) până când intervene reabilitarea lor, amnistiei sau grațierea. Sunt vizate cadrele didactice care:

  • au fost condamnate definitiv;
  • au săvârșit cu intenție o faptă ce le-a adus condamnarea penală;
  • execută o pedeapsă privativă de libertate.

În prezent, Legea educației le interzice cadrelor didactice condamnate să mai stea la catedră sau să ocupe o funcție doar dacă interzicerea acestui drept a fost dispusă prin hotărâre judecătorească!

Motivele pentru care se urmărește modificarea Legii educației sunt reflectarea importanței statutului profesorului în societate și a impactului comportamentelor sale asupra formării elevilor. Totodată, se arată că o astfel de reglementare este necesară deoarece există cazuri când profesori care au fost condamnați pentru fapte penale au revenit nu numai în sistemul de educație, ci și la vechile practici!