Evenimentul Zilei > International > Se schimbă balanța superputerilor nucleare. Trump i-a dat șah lui Putin
Se schimbă balanța superputerilor nucleare. Trump i-a dat șah lui Putin

Se schimbă balanța superputerilor nucleare. Trump i-a dat șah lui Putin

Cadou de Anul Nou Chinezesc sau o strategie din partea Americii?

Indiferent care este răspunsul, China a dat o adevărată lovitură în acest început de an: America vrea să o includă în cadrul discuţiilor pe care le poartă cu Rusia pe tema armelor nucleare!

„Dat fiind că stocul de arme nucleare al Chinei ar urma să se dubleze în cursul următorilor zece ani, credem că este timpul să avem această discuţie trilaterală”, a declarat jurnaliştilor ambasadorul american pe lângă Conferinţa de dezarmare de la Geneva, Robert Wood.

„Este în interesul nostru şi în interesul întregii comunităţi internaţionale să avem China la masa negocierilor cu Rusia şi SUA, pentru a discuta nu numai despre anumite probleme nucleare, ci şi despre doctrina şi securitatea strategică”, a adăugat acesta.

Reprezentanţii SUA și ai Rusiei s-au întâlnit de două ori în decursul ultimelor luni să discute în cadrul unui „Dialog strategic asupra securităţii”. În iulie 2019, Washingtonul precizase că această întâlnire făcea parte dintr-o „serie de reuniuni pe care SUA le-au efectuat cu responsabili ruşi” după discuţiile din 14 mai 2019 purtate la Soci între şefii diplomaţiei, Mike Pompeo şi Serghei Lavrov.

Pentru moment, Washingtonul „nu a avut o reacţie pozitivă” din partea Beijingului, a spus Robert Wood, dar America speră că „Rusia îşi va utiliza influenţa pe lângă China pentru a-i aduce la masa tratativelor”.

În 2019, SUA au anunţat retragerea lor dintr-un tratat de dezarmare major asupra armelor nucleare, încheiat în 1987 cu Rusia.