Se extinde criza datoriilor suverane? Italia începe discuțiile cu Uniunea Europeană

Se extinde criza datoriilor suverane? Italia începe discuțiile cu Uniunea Europeană

Cea de-a treia mare economie a Europei, Italia, pierde pe seama turbulențelor de pe pieţele financiare. Dobânzile la obligațiunile pe zece ani au atins un nivel nivel record, de 6.21%, ca urmare a îngrijorării manifestate de investitori privind lenta creștere economică a Cizmei.

Ministrul italian de Finanţe, Giulio Tremonti, se întâlneşte astăzi cu preşedintele Eurogrup, Jean-Claude Juncker, înformează BBC News. Discuțiile dintre cei doi vin după ce investitorii s-au arătat extrem de dispuși de a scăpa de obligaţiunile guvernamentale italiene şi spaniole.

Și randamentele la obligațiunile spaniole au crescut, ajungând la 6,34%. Un cost al împrumutului mai mare de 6% este considerat, de mulți analiști, a fi unul nesustenabil.

Austeritate de 43 de miliarde de euro

Ne puteți urmări și pe Google News

Problemele au apărut la circa două săptămâni după statele din zona euro au ajuns la o înțelegere privind un nou ajutor financiar pentru Grecia.

Și Portugalia și Irlandaau avut nevoie de susținere financiară pentru a evita posibile intrări în incapacitate de plată. Până în acest moment, Italia s-a ținut departe de probleme, însă îngrijoarea analiștilor este extrem de ridicată în condițiile în care gradul de îndatorare este unul dintre cele mai mari din zona euro.

Probleme politice de la Roma nu ajută deloc economia italiană. Recent, parlamentul a aprobat un program de austeritate în valoare de 43 de miliarde de euro, dar există serioase îndoieli că Executivul condus de Silvio Berlusconi va reuși să-l pună în aplicare.