SUA trebuie să-şi dezvolte capacităţ ile militare, inclusiv pe cele de apărare antirachetă, pentru a descuraja şi contracara ambiţiile hegemonice din Asia de Est ale Chinei, care continuă să se doteze cu arme convenţionale şi nucleare. Aşa susţine Comitetul consultativ pe probleme de securitate internaţională al secretarului de Stat american, Condoleezza Rice.

Într-un raport al Consiliului, intrat în posesia jurnaliştilor de la cotidianul american „Washington Times“, se recomandă, pentru prima dată, crearea unui scut antirachetă care să protejeze Statele Unite de un eventual atac venit din partea Chinei, şi nu doar de unul declanşat din Iran sau Coreea de Nord.

Potrivit documentului, care este în lucru şi urmează să fie gata în câteva săptămâni, „obiectivul major al Chinei este contracararea prezenţei şi a capacităţ ilor militare americane în Asia de Est“ prin achiziţionarea de armament pentru exploatarea vulnerabilităţilor SUA. Printre acestea se numără deficienţele din sistemul de apărare antirachetă, dependenţa de spaţiul cosmic pentru comunicaţii, internetul şi incapacitatea Statelor Unite de a face uz de forţă împotriva Chinei altcumva decât prin intermediul grupurilor de portavioane. În aceste condiţii, armata americană ar trebui să dispună de noi capacităţi ofensive spaţiale şi cibernetice, net superioare celor actuale, apreciază experţii Consiliului consultativ pe probleme de securitate internaţională.

Consiliul este condus de Paul Wolfowitz, fostul număr doi în Departamentul american al Apărării, iar printre membrii organismului se numără James Woolsey, director al Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) în perioada 1993- 1995, şi un vicepreşedinte al concernului Lockheed Martin, Allison B. Fortier.

„Admiraţie“ profesională

Într-un interviu acordat „Washington Times“ în luna martie, actualul director al CIA, Michael Hayden, îşi exprima „admiraţia“ profesională pentru consolidarea arsenalului armatei chineze şi atrăgea atenţia că „nu este inevitabil ca ei (chinezii – n.r.) să devină un inamic“.
 
Pentru ca SUA să-şi menţină superioritatea militară, membrii Consiliului sfătuiesc Washingtonul să sporească vânzările de armament convenţional către aliaţii Americii din Asia şi să amelioreze operaţiunile de contraspionaj.

BUGET CHINEZESC

57,2 miliarde de dolari pentru Apărare

China „devine, în mod natural, mai puternică şi mai influentă“, dar „nu va face rău nimănui şi nu va reprezenta o ameninţare pentru nimeni“, a declarat purtătorul de cuvânt al Ambasadei chineze la Washington, Wang Baodong. El a mai spus că guvernul de la Beijing doreşte reglementarea pe cale paşnică a problemei taiwaneze. Bugetul militar al Chinei s-a ridicat anul trecut, potrivit lui Wang Baodong, la aproximativ 45 de miliarde de dolari (1,4% din PIB), iar anul acesta a ajuns la 57,2 miliarde de dolari, în creştere cu 17,6 procente. Regimul de la Beijing dispune de 20 de rachete capabile să lovească ţinte de pe teritoriul Statelor Unite ale Americii şi intenţionează ca, până în anul 2015, să deţină 100 de rachete nucleare, atrag atenţia membrii Consiliului consultativ pe probleme de securitate internaţională.