Scurtmetrajul "Stop-over", cu Monica Bârlădeanu, în competiţie la Sundance

Scurtmetrajul "Stop-over", cu Monica Bârlădeanu, în competiţie la Sundance

Pelicula cu Monica Bârlădeanu şi Damian Drăghici a fost inclusă în competiţia celui mai important festival american care se desfăşoară între 20 şi 30 ianuarie.

Scurtmetrajul Ioanei Uricaru, "Stop-over" (care ecranizează o întâmplare reală povestită de Cristian Mungiu regizoarei), cu Monica Bârlădeanu şi Damian Drăghici în rolurile principale, va rula în competiţia internaţională a celui mai important festival american, Sundance (20-30 ianuarie 2011, Park City, Utah), anunţă site-ul filmreporter.ro.

"Scurtmetrajele sunt excelente când vine vorba de realizarea experimentelor şi de asumarea riscurilor. Lungmetrajele sunt de obicei convenţionale, axându-se pe o structură compusă din trei acte. Cât despre scurtmetraje, regizorii pot să facă orice vor, să încerce lucruri noi şi, dacă nu funcţionează, ratezi doar de la cinci la 10 minute. În cele 81 de filme pe care le-am ales din cele aproximativ 6.500 de pelicule trimise, ai şansa de a vedea o sumă de sensibilităţi, regiuni şi voci", a spus Todd Luoto, programatorul responsabil pentru scurtmetrajele care sunt proiectate la Sundance, citat de "Standard- Examiner".

Scurtmetrajele selectate provin din 21 de ţări, potrivit declaraţiilor directorului artistic al festivalului, Trevor Groth.

"Este minunat să descoperi câtă creativitate există în scurtmetrajele selectate în acest an. Aceşti regizori contribuie cu relatarea unor poveşti irezistibile, cu prestaţii actori ceşti incitante şi cu captivarea pu blicului, fac asta într-o frac ţiune din timpul alocat de un lungmetraj şi fiecare dintre ei îşi duce misiunea la bun sfârşit", a adăugat Groth, conform aceleiaşi surse.

Decor, aeroport

"Acţiunea se petrece pe un aeroport din Italia şi noi l-am filmat la Bari şi la Otopeni. E o poveste despre o româncă, o domnişoară care are un mic incident pe un aeroport italian, în timp ce se află în tranzit", declara Ioana Uricaru într-un interviu acordat "Evenimentului zilei". Imaginea este semnată de Adrian Silişteanu.

"Se numea iniţial «Malpensa », dar numele a fost schimbat din cauza unor probleme legate de filmările pe aeroportul din Milano. Şi, nefiind de fapt important pe ce aeroport se întâmpla povestea, am schimbat titlul", preciza regizoarea.

În două roluri secundare au fost distribuite Aristiţa Diamandi şi Afrodita Androne, actriţe de la Teatrul Naţional "Ion Luca Caragiale" din Bucureşti.

Diamandi a jucat şi în "Amintiri din Epoca de Aur", iar Androne, în "Occident", al lui Cristian Mungiu. Cât despre debutul în lungmetraj al muzicianului, regizoarea afirma: "Damian Drăghici a fost minunat, extrem de natural, disciplinat, profesionist, la fel ca şi Monica Bârlădeanu, cu care mi-am dorit foarte mult să lucrez. Când o să vedeţi filmul, o să înţelegeţi de ce i-am ales pe ei doi. Mi se pare că se potrivesc şi ca aparenţă, şi ca personalităţi cu personajele", sublinia Ioana Uricaru.

În ceea ce priveşte încadrarea scurtmetrajului "Stop-over" într-un anume gen, nu e "nici comedie, nici tocmai poveste de dragoste. (...) Evit şi să-i spun dramă. În orice caz, nu e musical, nici science- fiction. Nu ştiu ce a mai rămas...", se amuză regizoarea.

CV-uri de nota 10

"Stop-over", produs de Mobra Films şi realizat în Italia cu sprijinul Fandango, a primit o finanţare de 140.000 de lei (circa 34.000 de euro) din partea Centrului Naţional al Cinematografiei în 2008.

Ioana Uricaru este absolventă a University of Southern California, unde predă acum ca asistent universitar, a fost bursier în cadrul secţiunii Cannes Cinefondation şi a regizat un episod din seria "Amintiri din Epoca de Aur", produsă de Mungiu - "Legenda activistului în inspecţie".

Monica Bârlădeanu are o filmografie bogată; printre rolurile ei se numără cel din "Moartea dom nului Lăzărescu", "Francesca", dar şi acela din "Naufragiaţii".

Cel mai recent este rolul principal din filmul "Il bene dal male", de Fabrizio Cattani. "Damian Drăghici a fost minunat, extrem de natural, dis ciplinat, profesionist, la fel ca şi Monica Bârlădeanu, cu care mi-am dorit foarte mult să lucrez." IOANA URICARU, regizoare

Ne puteți urmări și pe Google News