Evenimentul Zilei > Social > Scurt pentru o cauză: misteriosul domn G. care le face pe femei să se tundă
Scurt pentru o cauză: misteriosul domn G. care le face pe femei să se tundă

Scurt pentru o cauză: misteriosul domn G. care le face pe femei să se tundă

O provocare lansată pe blogul unei jurnaliste din România a pornit rotiţele unui mecanism social care la alţii e o filozofie de viaţă, dar la noi e încă marginal: filantropia.

Roxana Radu, o tânără brunetă cu părul lung şi frumos, se întreba pe 15 iunie dacă să se tundă sau nu. Un misterios domn, care – online – merge sub numele de G. i-a lansat o provocare: dacă te tunzi îţi dau bani pentru a susţine o cauză socială.

Până acum nouă femei s-au tuns foarte scurt sau chiar zero, iar domnul G. le-a dat în total 18.000 de euro pentru a susţine câteva persoane care au mare nevoie de ajutor.

Mihaela Pană, a doua femeie care a ales să se tundă scurt pentru o cauză, a primit puţin peste 8.000 de lei de la domnul G., bani care au mers către trei persoane cu grave probleme de sănătate: Dax, saxofonistul de la Divertis (4.300 de lei) şi Lori Nicolaica şi Iolanda Pascu, două mame care se luptă cu cancerul (2.100 de lei pentru fiecare).

„Am prieteni comuni cu toate aceste persoane, care mi-au cerut ajutorul într-o formă sau alta şi nu ştiam exact ce pot face concret pentru ei. Sunt foarte multe cazuri şi mulţi oameni cer ajutorul, trebuie să te gândeşti la un mod de a sparge „rutina” pentru a atrage atenţia asupra lor. Eu am ales să mă tund”, a spus Mihaela, care a aflat despre provocare de pe Twitter.

Ea recunoaşte însă, că primele momente rasă în cap nu au fost chiar uşoare, mai ales că după ce a ieşit din frizerie oamenii o priveau pe furiş şi rămâneau cu privirea blocată pe chelie. „Prima reacţie a fost să-mi cumpăr un batic, pe care l-am purtat până la job. Acolo, reacţia pozitivă a colegilor m-a dezinhibat total. Încet, încet mă obişnuiam. Au început glumele, frecuşurile pe chelie… Trei zile au curs valuri de mesaje, de felicitări, mesaje emoţionante care-mi dădeau o stare de fericire de nedescris”.

Se caută un nou domn G.

După ce a donat 18.000 de euro pentru cauze sociale, rămânând în totală anonimitate, domnul G. s-a retras. „Scurt pentru o cauză” caută acum un alt domn G., dar Roxana Radu este reticentă: „nu cred că o să mai găsim un alt domn G. care să doneze mii de euro şi să rămână anonim. Nu în România. Nu în 2010. Nu în 2011”.

Şi Mihaela speră într-un nou domn G., care să aibă „sufletul bun şi curajul să se implice într-o astfel de poveste preferând să rămână anonim”. Mai ales, în România unde- crede ea – sunt „destule femei curajoase care gândesc mai departe de lungimea părului. Se pot face multe lucruri frumoase în ţara aceasta dacă oamenii ar fi mai buni şi şi-ar folosi inteligenţa şi imaginaţia puţin mai mult”.

Ea glumeşte spunând că ar vrea să le vadă pe Andreea Marin şi Mihaela Rădulescu tunse scurt pentru o cauză, mai ales un astfel de proiect este un exerciţiu de schimbare a mentalităţii şi a percepţiei faţă de femei şi faţă de ideea de a dona. Mihaela s-a lovit şi de reacţii negative, mai ales de la oameni care le-au spus celor nouă că sunt „urâte şi hidoase” şi care n-au înţeles de ce a vrut domnul G. ca ele să se tundă pentru o cauză.

„Ideea e că trebuie să învăţăm să oferim ceva în schimbul unei donaţii. Ar trebui să mai ştergem din stigmatul de cerşetori cu acţiuni concrete care să ne puna în valoare calităţile”, conchide ea.

Alte experienţe:

Loredanei Modoran i-a luat două zile până să se decidă dacă să se tundă sau nu, după ce deja luase legătura cu Roxana Radu. „Mă tot uitam în oglindă şi mă gândeam cum mi-ar sta fără părul meu lung şi drept. Cred că nu mă hotăram prea curând dacă domnul G. nu-mi trimitea un email cu "poţi în seara asta?". I-am răspuns scurt "Da" şi asta a fost”.

Anca Bundaru a aflat de cauză de pe Twitter şi, deşi în concediu, pe malul mării, a luat decizia imediat. „Mi s-a părut un sacrificiu prea mic dacă asta înseamnă să ajuţi pe cineva”. Apreciind compasiunea şi generozitatea domnului G., ea spune că mesajul din spatele acestui gest este că „românii trebuie să lase, măcar pentru o zi, la o parte egoismul şi să îi ajute pe ceilalţi”.

Oana Portase, care este prietenă cu Mihaela Pană şi Anca Bundaru, a privit admirativ decizia celor două. „După ce s-au tuns, mi s-au părut nişte femei foarte curajoase şi frumoase”. Asta a inspirat-o şi a făcut-o să hotărască să se tundă, pentru a reda speranţa unor oameni care se află în momente grele. Impresionată de gestul domnului G., Oana consideră că acesta „ne dă o lecţie de viaţă”, mai ales că sunt destule persoane care profită de diverse cauze pentru a-şi crea un capital de imagine.

„Se mai poate interpreta şi ca un semn de solidaritate cu bolnavii de cancer şi leucemie, care sunt nevoiţi să se tundă scurt în urma chimioterapiei. Este doar păr. Creşte la loc. Într-o lume plină de prejudecăţi, putem merge cu capul sus pe stradă chiar şi cu o asemenea tunsoare. Nu este nicio ruşine şi cred că şi asta am vrut să demonstrăm”.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: