Detaliile au fost distribuite de aplicația Strava, folosită de utilizatori pentru a-și putea vedea rutina exercițiilor sportive. Compania a publicat mai multe hărți create din datele utilizatorilor, printre care se regăsesc și planuri ale bazelor militare  ale SUA din Orientul Mijlociu și Cornul Africii, potrivit Guardian.

 

 

Deși hărțile au fost publicate în luna noiembrie a anului 2017, analiștii militari au realizat de abia sâmbătă și duminică că, astfel, sunt vizibile și alte date, mult mai importante. planurile arată rutele de jogging ale militarilor, dar pot oferi date și despre numărul acestora, având în vedere că pot fi urmărite și vizualizate semnăturile termice în fiecare punct de pe plan.

 

Hărțile Strava sunt compuse din mai mult de 3000 de miliarde de puncte GPS, iar zonele mai luminate pe hartă semnifică o concentrație mai mare a utilizatorilor aplicației de fitness.

 

Deși hărțile termografice „sunt foarte drăguțe”, ele nu sunt „extraordinare pentru securitatea operațională”, scrie Nathan Ruser, un analist al Institute for United Conflict Analysts.

 

„Bazele SUA sunt în mod clar identificabile și pot fi cartografiate. Dacă soldații folosesc aplicația la fel ca oamenii normali, pornind opțiunea de localizare când ies să facă exerciții, acest lucru ar putea fi extrem de periculos”, a avertizat specialistul, citat de Guardian, accentuând faptul că pe una din hărți părea să se vadă „o rută regulată de jogging”.

 

„În Siria, baze cunoscute al coaliției (SUA) luminează noaptea. Câteva însemnări deasupra pozițiilor cunoscute ale rușilor, fără colorări observabile ale bazelor iraniene… O grămadă de oameni vor fi nevoiți să asculte predici luni dimineața”, scrie un alt analist, Tobias Schneider.

Provincia Helmand din Afganistan. Sursa: Hartă termografică Strava

 

În state precum Afganistan, Djibouti și Siria, punctele luminoase de pe hartă arată că utilizatorii aplicației sunt aproape exclusiv membri de personal militar străin. Astfel, bazele sunt foarte bine conturate, strălucind pe fondul negru al hărții publicate de companie.

Baza Forțelor aeriene britanice (RAF) în Insulele Falkland. Sursa: Hartă termografică Strava

În unele părți ale hărții, mărirea mărirea imaginii arată planul intern al bazei. În acest caz, punctul strategic nu este vizibil pe alte hărți din satelit, cum ar fi cele aparținând Google sau Apple.