Premiul ”Jean Monnet” pentru literatură europeană, acordat în fiecare an unui scriitor european pentru opera scrisă și tradusă în limba franceză a fost dat anul acesta lui Matei Vișniec, pentru cartea sa "Negustorul de începuturi de roman". Cartea a apărut la începutul anului, în 13 ianuarie, și a fost publicată de editura Jacqueline Chambon. 

Matei Vișniec este originar din Rădăuți, județul Suceava, a studiat filosofia și s-a remarcat în anii '80 prin poeziile și piesele de teatru publicate. 

Acesta a ajuns în Franța în 1987, unde a cerut azil politic pentru că opera lui era interzisă în România. A lucrat și ca jurnalist pentru BBC și RFI. 

Potrivit jurnaliștilor de la România TV, în lucrarea "Negustorul de începuturi de roman", pentru care a fost și desemnat câștigător, este prezentată povestea unui scriitor în pană de inspiraţie care cere ajutor unui anume Guy Courtois pentru a găsi prima frază pentru noua sa carte. Schimbul dintre cele două personaje dezvăluie puţin câte puţin secretele celor mai celebre prime propoziţii din literatură.

Încă din 1995, premiul ”Jean Monnet” pentru literatură europeană se acordă unui autor european pentru lucrările scrise și traduse în limba franceză. Juriul este compus din scriitori, critici și jurnaliști.