"Şcoala de cadre" a vechilor miliţieni

"Şcoala de cadre" a vechilor miliţieni

Poliţiştii arestaţi de la secţiile 1 şi 3 au fost "şcoliţi" de vechii miliţieni. Mulţi sportivi de la Clubul Dinamo au ajuns agenţi acolo.

Mult blamatele secţii 1 şi 3, loc de unde au fost arestaţi 29 de agenţi bucureşteni au fost, de-a lungul timpului, un "refugiu" pentru sportivi de la Clubul Sportiv "Dinamo".

Ca un scurt raport al ultimilor zece ani, doi dintre trei foşti sportivi au fost reţinuţi, fie pentru trafic cu droguri, fie pentru luare de mită. Amândoi au fost înfundaţi de un traficant de heroină.

Metehne vechi

Ne puteți urmări și pe Google News

În plus, susţin oameni cu vechi ştate de plată în Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI), subofiţerii care au căzut în capcana întinsă de Direcţia Generală Anticorupţie (DGA) au căpătat obiceiurile de la "veterani".

Foşti poliţişti care au lucrat la cele două secţii au dezvăluit că faptele de care sunt acuzaţi cei 31 de oameni ai legii se practicau şi înainte, chiar de pe timpul lui Ceauşescu. Aceştia i-au învăţat pe mai tinerii lor colegi şi bune, şi rele. Dacă obiceiuri precum prelucrarea informaţiilor de bază şi monitorizarea infracţionalităţii pe plan local erau, în general, apanajul oricărui agent de ordine publică, celelalte "obiceiuri" intrau în sfera infracţiunilor. Astfel, tinerii ajunşi acum în spatele gratiilor s-au obişnuit cum să se comporte cu şoferul pe care îl opreşte în trafic ca să "ciugulească" de la el şpaga, ori ce atitudine trebuie să aibă faţă de prostituată sau de proxenet.

Rugbystul Buţulan a luat mită

Unul dintre sportivii arestaţi de la Secţia 3 Poliţie este agentul şef Petrică Buţulan. El este unul dintre poliţiştii acuzaţi de iubitulul vedetei Playboy Andreea Spătar că l-ar fi bătut la sfârşitul anului trecut. Potrivit unui comunicat al DGA, subofiţerul îi promisese unui bărbat, în luna mai a anului trecut, că îl va ajuta pe fiul său să obţină o soluţie favorabilă într-un dosar penal. Agentul şef i-ar fi spus bărbatului că 250 de euro sunt pentru el, iar 250 sunt destinaţi unui procuror de la Judecătoria Sectorului 1 şi unui ofiţer din cadrul Secţiei 3 Poliţie cu ajutorul cărora va obţine soluţionarea dosarului.

Potrivit unor surse din Poliţie, Buţulan a fost legitimat la echipa de rugby a clubului Dinamo între anii 1995 şi 2000. După aceea, a fost angajat ca agent în cadrul Poliţiei Capitalei. "Era din 2001 la Secţia 3 Poliţie. Un tip masiv, impunea respect şi care îşi vedea de treabă. Nu ştiu ce l-o fi apucat", ne-a declarat unul dintre colegii lui.

"Gunoierul" a băgat la zdup doi poliţişti

Surse judiciare ne-au mai precizat că cel care l-a denunţat pe agentul Buţulan este un fost traficant de droguri din "Clanul Gunoierilor", Ion Iancu, fratele lui "Nicu Gunoierul", capul unei reţele destructurate la începutul anului trecut de procurorii DIICOT. Din acea reţea - formată din 24 de bucureşteni care, în perioada februarie – martie 2010, a traficat heroină şi metadonă în Bucureşti, în special în zona Gării de Nord şi cartierele Griviţa şi Bucureştii Noi - făcea parte Bogdan Butnariu, un alt poliţist de la Secţia 3, la rândul lui fost sportiv de performanţă. Acesta a fost transferat la Poliţia Capitalei de la Clubul Dinamo, în 2009.

Fost poloist, el figura pe lista de maeştrii ai sportului a Federaţiei Române de Polo. A fost reţinut pentru trafic de heroină, acum doi ani, alături de alţi membri ai grupării de traficanţi "Gunoierii".

Fostul sportiv este recidivist şi a fost condamnat şi înainte să ajungă la Secţia 3. A primit patru ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pentru tâlhărie, în anul 2008.

Butnaru a mai primit o condamnare cu suspendare în 2007, când a furat produse dintr-un supermarket. La acel moment, şeful său de la Dinamo a decis menţinerea sa în funcţie, după care Butnariu a fost transferat la Poliţia Capitalei.

Şmenarul Simion, agent la Metrou

Poliţistul a mai fost implicat şi într-un accident rutier, în 2000, când a intrat cu autoturismul BMW într-un parapet al Podului Grand din Bucureşti, după ce a piedut controlul volanului din cauza vitezei excesive. El se afla cu alţi doi poloişti în maşină.

Un alt nume celebru care, în trecut, a fost şmenar, sportiv şi poliţist e cel al lui Gheorghe Simion, tatăl boxerilor Marian şi Dorel Simion. Chiar poliţiştii de la Secţia 3 l-au iertat atunci când a fost prins, în anii ’90, înşelând oameni pe Bulevardul Magheru.

"Făceam bani pentru copiii mei", a spus, pentru "Evenimentul zilei", Gheorghe Simion. La sfârşitul carierei sportive, cea de antrenor la "Dinamo", el a fost angajat ca subofiţer la Poliţia Metrou. De acolo a ieşit la pensie. "În ultimii ani, la Secţia 3 au fost detaşaţi trei sportivi: un rugbyst, un poloist şi o canotoare, toţi de la Dinamo. Doamna a plecat, iar cei doi au fost arestaţi.“ POLIŢIST, fost coleg al agenţilor de la Secţia 3

INCONŞTIENŢĂ

Un agent a luat mită după arestarea colegilor săi

În plin scandal al poliţiştilor arestaţi pentru luare de mită, tortură sau complicitate la proxenetism şi prostituţie, un agent de poliţie din Mogoşoaia a fost prins, joi, de ofiţerii DGA, în timp ce primea 300 de lei de la un şofer ca să-l ierte pentru o încălcare a legii.

Ofiţerii DGA au dezvăluit, pentru "Evenimentul zilei", că au rămas surprinşi deoarece se aşteptau ca efectul arestărilor masive să inducă teamă sau, cel puţin, reţinere în rândul celorlalţi poliţişti. Agentul a fost denunţat de un şofer pe care îl oprise pe motiv că maşina sa era înmatriculată în străinătate. El i-a confiscat actele şi i-a cerut ca, până seara, să facă rost de 300 de lei.

"După ce poliţistul a constatat că maşina este cumpărată din străinătate şi nu este înmatriculată în România, i-a reţinut denunţătorului documentele şi i-a cerut să rezolve problema, până la orele 20.00, când iese din serviciu, ameninţând că îl va amenda şi îi va reţine permisul", a declarat purtătorul de cuvânt al DGA, Monica Dajbog.

Şoferul a urmat instrucţiunile, însă s-a întors, în jurul orei 17.00, cu ofiţerii DGA, dar şi cu banii marcaţi. Agentul a fost arestat, ieri, pentru 29 de zile. Citiţi şi:

  • Secretele din agendele poliţiştilor-proxeneţi
  • Poliţiştii-şpăgari dădeau în vileag acţiunile colegilor
  • Ministrul Traian Igaş, despre polițiștii șpăgari, torționari și proxeneți: "Ăştia sunt...!"
  • ȘOCANT. Polițiștii arestați i-au smuls lenjeria intimă agentei sub acoperire, care era încătușată