Evenimentul Zilei > Actualitate > Schimbări radicale pe piața RCA! Sunt vizați 6 milioane de români!
Schimbări radicale pe piața RCA! Sunt vizați 6 milioane de români!

Schimbări radicale pe piața RCA! Sunt vizați 6 milioane de români!

Vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să schimbe radical piața RCA.

Cristian Roșu a explicat că vrea să limiteze comisioanele brokerilor care controlează aproximativ 80% din vânzările de polițe RCA.

„În acest moment cea mai mare problemă a pieței RCA este concentrarea. Doar doi jucători controlează circa 70% din piață și, dintre ceilalți, doar încă doi mai au cote rezonabile, în jurul a 7%. Am încercat să identific soluții, inclusiv prin discuții cu reprezentanții autorităților din celelalte țări ale Uniunii Europene, pentru că România nu este singura țară care s-a confruntat cu această problemă. Am identificat două căi: plafonarea comisioanelor încasate de brokeri și sprijinirea digitalizării”, a declarat, pentru Economica, vicepreședintele ASF.

Momentan, limita comisioanelor încasate de brokeri nu a fost stabilită. În România, aproximativ 6 milioane de șoferi plătesc polițe de asigurări RCA. În mod normal, decizia de a limita comisioanele brokerilor ar trebui să îi avantajeze, întrucât piața s-ar diversifica.

De partea cealaltă, patronatul brokerilor a reacționat dur, comunicând că astfel de măsuri sunt de „domeniul SF”.

„PRBAR a militat încă de la înființare pentru o piață liberă, România fiind membră a UE încă din 2005. Propunerile de care discutăm par de domeniul SF în secolul în care trăim și nu pot fi susținute în actualul context european”, au declarat reprezentanții Patronatului Român al Brokerilor de Asigurare (PRBAR), potrivit Economica.